Ciasto z masą krówkową
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (150 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Proszek do pieczenia (10 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 3,2% (200 ml)
- Kajmak (400 g)
- Orzechy włoskie - posiekane (150 g)
Przepis na ciasto z masą krówkową krok po kroku
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao.
Do drugiej miski wbij jajka i dodaj do nich olej oraz mleko.
Dodaj mokre składniki do suchych i przy pomocy miksera zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Masą przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch masy czekoladowej łyżką nakładaj masę kajmakową.
Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Rzeszowiak
-
Szarlotka
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Kołacz
-
Seromakowiec
-
Kinder country
-
Szarlotka z kruszonką
-
Porzeczkowiec
-
Domek z piernika
-
Sernikobrownie z malinami
-
Piernik staropolski
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Tort pavlova
-
Ciasto oreo
-
Szarlotka z budyniem
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Chatka baby jagi
-
Ciasta na Boże Narodzenie
Więcej informacji na temat ciasta z masą krówkową
Ciasto z masą krówkową to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na ciasto z masą krówkową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, jajka, mleko, masa krówkowa (kajmak), orzechy włoskie oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić ciasto z masą krówkową? W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Do drugiej miski wbij jajka i dodaj do nich olej oraz mleko. Dodaj mokre składniki do suchych i przy pomocy miksera zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Masą przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch masy czekoladowej łyżką nakładaj masę kajmakową. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm.
Podsumowując smaczne ciasto z masą krówkową świetnie sprawdzi się na deser. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po ostygnięciu. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem, jednak ciasto jest już dość słodkie. Dodatek orzechów włoskich do ciasta wzbogaca je w wiele cennych substancji odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Alergeny w cieście z masą krówkową
Lista alergenów dla ciasta z masą krówkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- kajmak
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta z masą krówkową
Ciasto z masą krówkową to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.