Ciasto z masą krówkową

Opublikowano: 16.08.2022 r.
Kajmak, orzechy włoskie i kakao – to trio odpowiada za niezapomniany smak ciasta z masą krówkową. Do tego trochę mąki, cukru, jajek i oleju rzepakowego, żeby wszystko się ładnie połączyło. No i oczywiście mleko, żeby masa była kremowa. Prosty przepis, a efekt – palce lizać!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
 - Cukier - 150 g
 - Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
 - Proszek do pieczenia - 10 g
 - Olej rzepakowy - 125 ml (pół szklanki)
 - Jajko - 2 szt.
 - Mleko 3,2% - 200 ml
 - Kajmak - 400 g
 - Orzechy włoskie - 150 g (posiekane)
 - Przyprawy - sól
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm
 
Przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao.
 - Do drugiej miski wbij jajka i dodaj do nich olej oraz mleko.
 - Dodaj mokre składniki do suchych i przy pomocy miksera zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
 - Masą przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Na wierzch masy czekoladowej łyżką nakładaj masę kajmakową.
 - Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
 - Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
 - Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
 
Komentarz dietetyka
Ciasto z masą krówkową to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny