Ciasto z masą kajmakową

Opublikowano: 04.12.2021 r., 17:16 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser kajmakowy z polewą
Ciasto z masą kajmakową
Szybki, słodki deser bez pieczenia? Poznaj przepis na ciasto z masą kajmakową i przygotuj pyszny deser w krótkim czasie.
Przygotowanie 60 min
383 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki - 20 sztuk (200 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (180 ml)
  • Masa krówkowa - 1 puszka (400 g)
  • Migdały - płatki - 1 garści (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska, lodówka

Przepis na ciasto z masą kajmakową krok po kroku

Mascarpone i śmietankę zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Herbatniki wyłóż na blaszce.

Na spód z ciastek wyłóż słodki krem.

Następnie na masę kremową wyłóż masę kajmakową z puszki i całość posyp płatkami migdałów.

Włóż ciasto do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto z masą kajmakową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z masą kajmakową

Szybkie i pyszne ciasto bez pieczenia? Tak, to możliwe. Poznaj mój przepis na ciasto z masą kajmakową i przekonaj się sam. Ciasto możesz spotkać także pod nazwą 3 bit, ze względu na jego chrupiący spód z delikatnych herbatników i sporej ilości masy kajmakowej.

Do jego wykonania będziesz potrzebować podstawowych produktów, które dostaniesz bez problemu w każdym sklepie. Zaopatrz się w puszkę masy kajmakowej, migdały, serek mascarpone i słodką śmietankę, z tych kilku składników z łatwością przygotujesz pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z masą kajmakową idealnie sprawdzi się nie tylko jako deser w domowym zaciszu, ale także na przyjęcie ze znajomymi. Nie ma osoby, której nie porwie ten słodki smak. Zatem jak zrobić ciasto z masą kajmakową bez pieczenia?

Wystarczy, że serek mascarpone przełożysz do miski i zmiksujesz razem ze słodką śmietanką. Możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Miksuj chwilę, aby powstał puszysty, słodki krem. W międzyczasie wyłóż blachę herbatnikami, najlepiej tak, aby nie było dziur. W tym celu śmiało połam herbatniki, dzięki temu nasz krem nie wypłynie na blachę. Na warstwę herbatników wyłóż słodki krem i rozprowadź równo na całej powierzchni. Następnie dodaj masę kajmakową. Najlepiej tutaj sprawdza się gotowa masa kajmakowa, jest to niesamowicie wygodne, a przy okazji oszczędzamy czas. Równomiernie rozprowadź masę na kremie, a na końcu posyp ciasto płatkami migdałów. Możesz kupić migdały blanszowane lub po prostu posiekać całe migdały na mniejsze kawałki.

Wystarczy, że nasz gotowy placek włożysz do lodówki na minimum godzinę, aby cała masa stężała i ciasto jest gotowe do jedzenia. Pamiętaj, aby nie przechowywać go długo poza lodówką. Krem może wtedy stracić swoją zwartą konsystencję.

Jak widzisz to bardzo prosty przepis na dobre ciasto, z którym poradzi sobie nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni.

Gdy najdzie Cię ochota na słodycze, warto przygotować je w domowym zaciszu niż sięgać po kupne ciasta. Dzięki temu masz pewność, co znajduje się w jego składzie.

Alergeny w cieście z masą kajmakową

Lista alergenów dla ciasta z masą kajmakową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • masa krówkowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze ciasta z masą kajmakową

na 100g gotowej potrawy

Domowe wypieki będą na pewno lepszym rozwiązaniem niż kupne słodycze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
383.50
383.50
Białko (g)
7.02
7.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
33.74
33.74
Węglowodany przyswajalne (g)
32.07
32.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
1.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
24.77
24.77
Tłuszcze nasycone (g)
17.47
17.47
Tłuszcze nienasycone (g)
7.30
7.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.87
35.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
0.96
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
274.76
274.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
175.42
175.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
0.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z masą kajmakową 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z masą kajmakową

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
20 sztuk
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 36%
180 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.88
Za 180 ml
Masa krówkowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Migdały - płatki
120 g
1 garści
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
11.25
Za 120 g
Koszt składników
38.50