Ciasto z masą budyniową
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier (300 g)
- Jajko (7 szt.)
- Mleko 3,2% - niepełne 3 szklanki (700 ml)
- Masło (300 g)
- Budyń (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Przepis na ciasto z masą budyniową krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier (200 g) i zmiksuj.
Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną do ciasta i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Ciasto wyjmij z formy i wystudź.
W rondlu wymieszaj mleko, budyń oraz cukier (100 g).
Gotuj na wolnym ogniu przez 6-7 minut, aż masa zgęstnieje.
Wystudź masę i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.
Biszkopt przekrój na dwie części.
Przełóż masą budyniową i złóż.
W garnku umieść czekoladę połamaną na kawałki.
Wlej śmietanę i podgrzej do połączenia składników.
Wierzch ciasta polej roztopioną czekoladą.
Ciasto schłodź w lodówce.
- Orzechowiec
- Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
- Drożdżówka z budyniem
- Jabłecznik z budyniem
- Sernik bez spodu
- Szarlotka z budyniem
- Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
- 3 bit bez pieczenia
- Ciasto z rabarbarem i budyniem
- Sernik z jogurtów greckich
- Sernik na kruchym spodzie
- Babeczki z budyniem
- Pastel de nata
- Ciasto królewiec
- Ciasto z jabłkami i budyniem
- Ciasto z budyniem
- Ciasto budyniowe
- Ciasto michałek
- Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat ciasta z masą budyniową
Ciasto z masą budyniową to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Placek z masą karpatkową jest idealny jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Masa do ciasta może zostać przygotowane z budyniu o różnym smaku. Przepis na ciasto z masą budyniową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, mleko, budyń, masło, czekolada gorzka, śmietana kremówka.
Jak zrobić ciasto z masą budyniową? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną do ciasta i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Ciasto wyjmij z formy i wystudź. W rondlu wymieszaj mleko, budyń oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 6-7 minut, aż masa zgęstnieje. Wystudź masę i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Biszkopt przekrój na dwie części. Przełóż masą budyniową i złóż. W garnku umieść czekoladę połamaną na kawałki. Wlej śmietanę i podgrzej do połączenia składników. Ciasto schłodź w lodówce.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości. Niedobory wapnia prowadzą do powstania osteoporozy.
Podsumowując pyszne placek z masą budyniową jest doskonały na deser. Ciasto z masą karpatkową jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku.
Alergeny w cieście z masą budyniową
Lista alergenów dla ciasta z masą budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta z masą budyniową
Ciasto z masą budyniową to domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Ciasto szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.