Ciasto z masą budyniową

Opublikowano: 25.05.2022 r., 9:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z masą budyniową podane na białym talerzu.
Ciasto z masą budyniową
Ciasto z masą budyniową to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z masą jest bardzo wilgotne i sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
726 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier (300 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Mleko 3,2% niepełne 3 szklanki (700 ml)
  • Masło (300 g)
  • Budyń (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto z masą budyniową krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier (200 g) i zmiksuj.

Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną do ciasta i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Ciasto wyjmij z formy i wystudź.

W rondlu wymieszaj mleko, budyń oraz cukier (100 g).

Gotuj na wolnym ogniu przez 6-7 minut, aż masa zgęstnieje.

Wystudź masę i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Biszkopt przekrój na dwie części.

Przełóż masą budyniową i złóż.

W garnku umieść czekoladę połamaną na kawałki.

Wlej śmietanę i podgrzej do połączenia składników.

Wierzch ciasta polej roztopioną czekoladą.

Ciasto schłodź w lodówce.

Jak oceniasz przepis na ciasto z masą budyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta z masą budyniową

Ciasto z masą budyniową to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Placek z masą karpatkową jest idealny jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Masa do ciasta może zostać przygotowane z budyniu o różnym smaku. Przepis na ciasto z masą budyniową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, mleko, budyń, masło, czekolada gorzka, śmietana kremówka.

Jak zrobić ciasto z masą budyniową? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną do ciasta i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Ciasto wyjmij z formy i wystudź. W rondlu wymieszaj mleko, budyń oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 6-7 minut, aż masa zgęstnieje. Wystudź masę i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Biszkopt przekrój na dwie części. Przełóż masą budyniową i złóż. W garnku umieść czekoladę połamaną na kawałki. Wlej śmietanę i podgrzej do połączenia składników. Ciasto schłodź w lodówce.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości. Niedobory wapnia prowadzą do powstania osteoporozy.

Podsumowując pyszne placek z masą budyniową jest doskonały na deser. Ciasto z masą karpatkową jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku.

Alergeny w cieście z masą budyniową

Lista alergenów dla ciasta z masą budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta z masą budyniową

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z masą budyniową to domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Ciasto szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
302.59
726.21
Białko (g)
5.98
14.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
32.05
76.93
Węglowodany przyswajalne (g)
31.38
75.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
17.11
41.07
Tłuszcze nasycone (g)
11.70
28.08
Tłuszcze nienasycone (g)
5.41
12.99
Cholesterol (mg)
89.25
214.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
119.01
285.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.63
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
1.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.20
2.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.62
75.89
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
23.53
56.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
48.76
117.02
Potas (mg)
135.99
326.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
55.61
133.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
105.06
252.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.95
62.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.72
4.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.73
1.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z masą budyniową 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z masą budyniową

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mleko 3,2%
700 ml
niepełne 3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Budyń (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
45.00