Przepis na ciasto z masą budyniową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier (200 g) i zmiksuj.

Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną do ciasta i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Ciasto wyjmij z formy i wystudź.

W rondlu wymieszaj mleko, budyń oraz cukier (100 g).

Gotuj na wolnym ogniu przez 6-7 minut, aż masa zgęstnieje.

Wystudź masę i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej.

Biszkopt przekrój na dwie części.

Przełóż masą budyniową i złóż.

W garnku umieść czekoladę połamaną na kawałki.

Wlej śmietanę i podgrzej do połączenia składników.

Wierzch ciasta polej roztopioną czekoladą.

Ciasto schłodź w lodówce.

Ciasto z masą budyniową podane na białym talerzu.
Ciasto z masą budyniową
Koszt przygotowania dania
30.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
726 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Ciasto z masą budyniową - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z masą budyniową

Ciasto z masą budyniową to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Placek z masą karpatkową jest idealny jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Masa do ciasta może zostać przygotowane z budyniu o różnym smaku. Przepis na ciasto z masą budyniową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, mleko, budyń, masło, czekolada gorzka, śmietana kremówka.

Jak zrobić ciasto z masą budyniową? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną do ciasta i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Ciasto wyjmij z formy i wystudź. W rondlu wymieszaj mleko, budyń oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 6-7 minut, aż masa zgęstnieje. Wystudź masę i zmiksuj z masłem w temperaturze pokojowej. Biszkopt przekrój na dwie części. Przełóż masą budyniową i złóż. W garnku umieść czekoladę połamaną na kawałki. Wlej śmietanę i podgrzej do połączenia składników. Ciasto schłodź w lodówce.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko zawiera cukier mleczny zwany laktozą oraz sporą ilość wapnia. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem budującym nasze kości. Niedobory wapnia prowadzą do powstania osteoporozy.

Podsumowując pyszne placek z masą budyniową jest doskonały na deser. Ciasto z masą karpatkową jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można je przechowywać przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku.

Wartości odżywcze ciasta z masą budyniową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
302.59 kcal
726.21 kcal
Białko
5.98 g
14.36 g

Węglowodany w cieście z masą budyniową

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
32.05 g
76.93 g
Węglowodany przyswajalne
31.38 g
75.32 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.67 g
1.61 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
17.11 g
41.07 g
Tłuszcze nasycone
11.70 g
28.08 g
Tłuszcze nienasycone
5.41 g
12.99 g
Cholesterol
89.25 mg
214.20 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z masą budyniową

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A
119.01 µg (mcg)
285.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.80 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.63 µg (mcg)
1.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.47 mg
1.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.20 mg
2.87 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
31.62 µg (mcg)
75.89 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
23.53 µg (mcg)
56.48 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z masą budyniową

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
48.76 mg
117.02 mg
Potas
135.99 mg
326.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
55.61 mg
133.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
105.06 mg
252.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
25.95 mg
62.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.72 mg
4.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.73 mg
1.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z masą budyniową 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z masą budyniową

Lista alergenów dla ciasta z masą budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta z masą budyniową

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mleko 3,2%
700 ml
niepełne 3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Budyń (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na ciasto z masą budyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób