Ciasto z mango
- Jogurt naturalny - 2 opakowania (300 ml)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (200 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (350 g)
- Jajko (3 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (8 g)
- Mango - 1 sztuka (400 g)
Przepis na ciasto z mango krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Stopniowo wrzucaj po jednym żółtku, cały czas ubijając na małych obrotach.
Partiami dodaj jogurt, ksylitol, proszek do pieczenia i mąkę przesypaną przez sito. Miksuj do połączenia wszystkich składników i otrzymania jednolitej masy.
Mango obierz i pokrój w kostkę.
Przygotowane ciasto wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i na wierzchu ułóż owoce.
Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Ciasto filadelfia
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Muffinki jogurtowe
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto z jogurtem greckim
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Sernik na jogurtach greckich
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto jogurtowe
Więcej informacji na temat ciasta z mango
Domowe ciasto z mango to pomysł na pyszny, a jednocześnie bardzo prosty i szybki do przygotowania wypiek, idealny na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Jest bardzo pyszne, a do jego przygotowania potrzebne są jedynie proste, tanie i łatwodostępne składniki. Dodatkowo to bardzo prosty przepis, z którym poradzisz sobie bez żadnego problemu, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w pieczeniu ciast. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mango, aby było smaczne i dobre na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na ten pyszny, owocowy placek. Do jego przygotowania potrzebujesz mąki pszennej, jogurtu naturalnego, oleju roślinnego lub masła, jajek, mango oraz czegoś do posłodzenia. Tradycyjny biały, czy brązowy cukier lepiej jednak pominąć i zastąpić je na przykład ksylitolem lub erytrytolem. Te zamienniki cukru mają zdecydowanie mniejszą kaloryczność oraz indeks glikemiczny, dzięki czemu możesz z łatwością przygotować równie smaczne i słodkie ciasto, ale w wersji fit. Przepis na ciasto z mango jest bardzo prosty. Wystarczy ubić mikserem pianę z białek jaja i stopniowo dodawać kolejne składniki, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec, na wierzchu ciasta wystarczy ułożyć kawałki mango oraz piec przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone, już obrane i pokrojone w kostkę mango. Ciasto z mango świetnie sprawdzi się na niedzielne ciasto dla całej rodziny, coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako słodka przekąska podczas wspólnych spotkań, czy uroczystości z rodziną lub przyjaciółmi.
Alergeny w cieście z mango
Lista alergenów dla ciasta z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z mango
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność oraz niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.