Ciasto z mandarynkami
- Cukier puder - 3/4 szklanki (170 g)
- Mandarynka (260 g)
- Mandarynki w syropie (130 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 i 3/4 szklanki (270 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Oliwa z oliwek (75 ml)
- Jogurt naturalny - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na ciasto z mandarynkami krok po kroku
W rondelku umieść 1/2 szklanki wody i 70 g cukru pudru. Dodaj do nich pokrojone w plastry mandarynki. Całość gotuj 15 minut.
Po ugotowaniu odstaw je na bok do ostygnięcia.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczeni i ułóż na niej plastry mandarynek.
Mandarynki z puszki pokrój na małe kawałeczki.
Kawałki mandarynki umieść w blenderze i zblenduj całość na mus.
W misce ubij jajka i pozostałą część cukru na puszystą masę, przez około 5 minut. Następnie powoli wlewaj do niej oliwę z oliwek, ciągle ubijając.
Dodaj mąkę, szczyptę soli, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia, całość delikatnie wymieszaj mikserem. Następnie wlej jogurt i kontynuuj mieszanie, aż do połączenia. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i mus mandarynkowy.
Ciasto wylej do formy, przykrywając plastry mandarynek.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Ciasto schłodź, następnie wyciągnij je z formy, obracając je do góry nogami.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat ciasta z mandarynkami
Ciasto z mandarynkami jest nie tylko piękne, ale również bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się na rodzinne imprezy ze względu na to, jak wspaniale się prezentuje. Jest bardzo słodkie, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.
Mandarynki to jedne z tych owoców, które kojarzą się głównie z zimą i świętami. Jednak, pomimo że raczej zjada się je jako dodatek do posiłków, można użyć ich zupełnie inaczej. Te owoce mają w sobie naprawdę spory potencjał. Są smaczne, pełne soku, a w porównaniu do pomarańczy zawierają mniej pestek i są niezwykle słodkie. To sprawia, że są idealnymi kandydatkami do tworzenia na och bazie naprawdę fantastycznych deserów. Jednym z nich jest ciasto z mandarynkami.
Przepis na ciasto z mandarynkami to wspaniałe rozwiązanie dla każdego, kto kocha owocowe ciasta. W tym przepisie ma ono nieco nowoczesne wydanie. Sposób przygotowania i podania tego ciasta odbiega od tego, co klasycznie kojarzy się nam z ciastem owocowym. W tym wypadku owoców nie układa się na wierzchu wypieku, co może być zadziwiające, jednak koniec końców i tak lądują one na jego szczycie. To dlatego, że odwraca się je do górny nogi już po upieczeniu. To świetna opcja dla wszystkich miłośników ciekawych i nietuzinkowych pomysłów. Tak przygotowany wypiek na pewno zadziwi wszystkich gości, ale również domowników. Ten wypiek na pewno udekoruje stół w sposób wspaniały.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mandarynkami, by było smaczne, proste i niezbyt skomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Choć ciasto wydaje się nie zwykle trudne, to tylko pozory. Tak naprawdę do jego stworzenia wystarczy kilka chwil. Przyda się również piekarnik i mikser, bez nich stworzenie tego wypieku będzie niemożliwe. Na szczęście ciasto nie potrzebuje długiego procesu przygotowania, dlatego będzie świetnym wyborem również dla osób, które nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt wielu godzin.
Ten sprawdzony przepis pozwala stworzyć ciasto pyszne, a przy tym szybkie. Do ciasta potrzebne są mandarynki świeże, ale również konserwowe. Najlepsze mandarynki z puszki do tego wypieku, to te w lekkim, słodkim syropie. Są dobre ze względu na słodki smak.
Alergeny w cieście z mandarynkami
Lista alergenów dla ciasta z mandarynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze ciasta z mandarynkami
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(118g)
Węglowodany
(118g)
Tłuszcze
(118g)
Witaminy
(118g)
Składniki mineralne
(118g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.