Ciasto z mandarynek

Opublikowano: 11.03.2022 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z mandarynek podane na białym talerzu.
Ciasto z mandarynek
Ciasto z mandarynek to bardzo dobra propozycja na słodki domowy wypiek. Ciasto można podać jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
456 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Olej rzepakowy pół szklanki (120 ml)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (180 g)
  • Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mandarynka 10 małych sztuk (500 g)
  • Żelatyna 2 płaskie łyżki stołowe (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto z mandarynek krok po kroku

Mandarynki obierz ze skórki.

Wykrój ostrym nożem miąższ oddzielając od białych błonek.

Umieść mandarynki w rondlu, wlej 300 ml wody, dodaj cukier i zagotuj.

Odcedź mandarynki.

Do syropu po gotowaniu owoców dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.

Wlej olej rzepakowy, dodaj jogurt grecki i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej ciasto i wyrównaj, na wierzchu ułóż mandarynki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Wystudzone ciasto zalej tężejącą żelatyną i schłodź przez godzinę w lodówce.

Ciasto podziel na porcje i ułóż na paterze.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mandarynek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z mandarynek

Ciasto z mandarynek to wspaniały pomysł na najlepsze owocowe ciasto. Ciasto z dodatkiem mandarynek jest bardzo aromatyczne i świetnie sprawdza się jako deser. Przepis na ciasto z mandarynek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, jajka, jogurt grecki, proszek do pieczenia, mandarynki, żelatyna.

Jak zrobić ciasto z mandarynek? Mandarynki obierz ze skórki. Wykrój ostrym nożem miąższ oddzielając od białych błonek. Umieść mandarynki w rondlu, wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj. Odcedź mandarynki. Do syropu po gotowaniu owoców dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. Wlej olej rzepakowy, dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj, na wierzchu ułóż mandarynki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudzone ciasto zalej tężejącą żelatyną i schłodź przez 1 godzinę w lodówce. Ciasto podziel na porcje i ułóż na paterze.

Mandarynki to owoce cytrusowe, które wyglądem przypominają mini pomarańcze. Mandarynki różnią się smakiem od pomarańczy i są zdecydowanie bardziej słodkie. Mandarynki zawierają przede wszystkim dużą ilość witaminy A. Są także dobrym źródłem witaminy C, wapnia i potasu. Mandarynki zawierają flawonoidy, które chronią nasz organizm przed nadmierną masą ciała oraz wystąpieniem cukrzycy typu 2. Mandarynki zawierają naturalne antyutleniacze, które zapobiegają negatywnym skutkom działania wolnych rodników. Mandarynki są owocami niskokalorycznymi i zawierają średnią ilość węglowodanów. Warto sięgać po całe owoce zamiast soku, gdyż zjedzenie całego owocu dostarcza nam większej ilości błonnika.

Podsumowując ciasto mandarynkowe jest łatwe do upieczenia i świetnie sprawdza się na wiele różnych okazji. Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Szybkie ciasto jogurtowe jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Pyszne ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w cieście z mandarynek

Lista alergenów dla ciasta z mandarynek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z mandarynek

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z mandarynek to domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Domowe ciasto nie zawiera konserwantów i jest przygotowane z lepszej jakości składników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
253.59
456.47
Białko (g)
6.70
12.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
38.17
68.71
Węglowodany przyswajalne (g)
37.64
67.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
8.84
15.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.68
3.02
Tłuszcze nienasycone (g)
7.16
12.88
Cholesterol (mg)
56.21
101.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
38.07
68.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.44
13.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.63
51.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.58
2.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.97
82.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
43.27
77.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
29.59
53.26
Potas (mg)
272.49
490.48
Wapń (mg)
104.72
188.49
Fosfor (mg)
186.99
336.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.65
26.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.68
3.02
Cynk (mg)
0.50
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mandarynek 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mandarynek

Koszt składników
30.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Jogurt grecki pełnotłusty
180 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mandarynka
500 g
10 małych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Żelatyna
15 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 15 g
Koszt składników
30.20