Ciasto z mandarynek
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Jogurt grecki pełnotłusty (180 g)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Jajko (5 szt.)
- Mandarynka - 10 małych sztuk (500 g)
- Żelatyna - 2 płaskie łyżki stołowe (15 g)
Przepis na ciasto z mandarynek krok po kroku
Mandarynki obierz ze skórki.
Wykrój ostrym nożem miąższ oddzielając od białych błonek.
Umieść mandarynki w rondlu, wlej 300 ml wody, dodaj cukier i zagotuj.
Odcedź mandarynki.
Do syropu po gotowaniu owoców dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy.
Wlej olej rzepakowy, dodaj jogurt grecki i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej ciasto i wyrównaj, na wierzchu ułóż mandarynki.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Wystudzone ciasto zalej tężejącą żelatyną i schłodź przez godzinę w lodówce.
Ciasto podziel na porcje i ułóż na paterze.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat ciasta z mandarynek
Ciasto z mandarynek to wspaniały pomysł na najlepsze owocowe ciasto. Ciasto z dodatkiem mandarynek jest bardzo aromatyczne i świetnie sprawdza się jako deser. Przepis na ciasto z mandarynek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, jajka, jogurt grecki, proszek do pieczenia, mandarynki, żelatyna.
Jak zrobić ciasto z mandarynek? Mandarynki obierz ze skórki. Wykrój ostrym nożem miąższ oddzielając od białych błonek. Umieść mandarynki w rondlu, wlej wodę, dodaj cukier i zagotuj. Odcedź mandarynki. Do syropu po gotowaniu owoców dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej puszystej masy. Wlej olej rzepakowy, dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj, na wierzchu ułóż mandarynki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudzone ciasto zalej tężejącą żelatyną i schłodź przez 1 godzinę w lodówce. Ciasto podziel na porcje i ułóż na paterze.
Mandarynki to owoce cytrusowe, które wyglądem przypominają mini pomarańcze. Mandarynki różnią się smakiem od pomarańczy i są zdecydowanie bardziej słodkie. Mandarynki zawierają przede wszystkim dużą ilość witaminy A. Są także dobrym źródłem witaminy C, wapnia i potasu. Mandarynki zawierają flawonoidy, które chronią nasz organizm przed nadmierną masą ciała oraz wystąpieniem cukrzycy typu 2. Mandarynki zawierają naturalne antyutleniacze, które zapobiegają negatywnym skutkom działania wolnych rodników. Mandarynki są owocami niskokalorycznymi i zawierają średnią ilość węglowodanów. Warto sięgać po całe owoce zamiast soku, gdyż zjedzenie całego owocu dostarcza nam większej ilości błonnika.
Podsumowując ciasto mandarynkowe jest łatwe do upieczenia i świetnie sprawdza się na wiele różnych okazji. Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Szybkie ciasto jogurtowe jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Pyszne ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.
Alergeny w cieście z mandarynek
Lista alergenów dla ciasta z mandarynek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z mandarynek
Ciasto z mandarynek to domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Domowe ciasto nie zawiera konserwantów i jest przygotowane z lepszej jakości składników.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.