Ciasto z malinami i mascarpone
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (150 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Cukier puder (50 g)
- Maliny (350 g)
Przepis na ciasto z malinami i mascarpone krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spód ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dodaj serek mascarpone.
Do kremu dodaj 3/4 malin i wymieszaj łyżką. Gotowy krem wyłóż na ciasto.
Resztą malin udekoruj ciasto.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat ciasta z malinami i mascarpone
Ciasto z malinami i mascarpone będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników lekkich domowych wypieków. Głównym składnikiem są przepyszne, kwaskowe owoce. Jeśli zastanawiasz się co upiec na niedzielne popołudnie do pysznej kawy, ten przepis będzie idealną odpowiedzią. Ciasto jest bardzo kruche i przyjemnie chrupiące. Kruszonka otula rozpływające się w ustach maliny, które przełamują słodki smak ciasta.
Przepis na ciasto z malinami i mascarpone jest idealnym wyborem dla każdego, kto szuka inspiracji na naprawdę ciekawy deser. Jest najlepsze latem, kiedy można użyć świeżych, soczystych malin, które nadają mu wyjątkowego smaku, jednak poza sezonem można je zrobić również z mrożonymi malinami. To ciasto jest tak smaczne, że przypadnie do gustu każdemu, nawet największemu krytykowi kulinarnemu. Ciasto będzie super pomysłem na deser podczas rodzinnego spotkania, czy małego przyjęcia. Jest dobre, a przy tym domowe, dlatego zasmakuje amatorom tradycyjnej kuchni. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. To ciasto można zrobić w kilka chwil, więc sprawdzi się nawet dla zabieganych. Choć jest to ciasto domowe, to smakuje jak z najlepszych francuskich cukierni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z malinami i mascarpone, by było pyszne, a przy okazji niezbyt skomplikowane, to ten prosty przepis będzie doskonałą opcją. Jego podstawą jest serek mascarpone i pyszne maliny. Jeżeli chcesz, możesz użyć również innych owoców, będzie smakować równie wybornie. To dobre rozwiązanie również dla początkujących osób. Ciasto jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To ciasto jest pyszne, szybkie i przy tym naprawdę tanie. Do jego zrobienia potrzeba tylko kilku składników, dzięki czemu nie nadwyręża ono domowego budżetu. Jeżeli chcesz, by ciasto było bardziej fit możesz, zamiast cukru użyć słodzika. Pamiętaj tylko, że sztuczne słodziki są zwykle bardziej słodkie, więc lepiej użyć mniejszej ilości, by ciast nie wyszło zbyt mdlące. Ciasto świetnie komponuje się z czarną kawą.
Alergeny w cieście z malinami i mascarpone
Lista alergenów dla ciasta z malinami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze ciasta z malinami i mascarpone
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.