Przepis na ciasto z malinami i galaretką krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, śmietan-fix, aromat cytrynowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Zrób biszkopt: mąkę wymieszaj z kakao oraz łyżeczką proszku do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek. Zacznij ubijać białka, dodając stopniowo cukier.

Dodawaj po jednym żółtku, stale miksując.

Na końcu dodawaj stopniowo mąkę z kakao.

Miksuj do połączenia składników.

Masę wlej do blaszki, wyrównaj i piecz około pół godziny. Gdy biszkopt będzie upieczony, ostudź go.

Przygotuj galaretkę. Rozpuść je w 900 ml gorącej wody. Ostudź.

Masę zrób jak biszkopt będzie zimny: śmietankę ubij z dwoma opakowaniami śmietan-fixu, kilkoma kroplami aromatu oraz cukrem pudrem.

Na zimny biszkopt wyłóż bitą śmietanę.

Do zimnej galaretki dodaj maliny.

Jak galaretka będzie tężała, wylej ją na wierzch ciasta.

Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki, by galaretka stężała.

Ciasto z malinami i galaretką
Ciasto z malinami i galaretką
Koszt przygotowania dania
40.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
449 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Ciasto z malinami i galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z malinami i galaretką

Kakaowy biszkopt, cytrynowa bita śmietana oraz maliny w galaretce - super pomysł na pyszny deser do kawy. Zobacz, jak zrobić ciasto z malinami i galaretką. Jest to bardzo prosty przepis na znane ciasto z malinami i galaretką. Na pewno placek ten gościł w niejednym domu. Zwłaszcza latem, gdy maliny są świeże i najbardziej aromatyczne, warto zrobić ten przepis na ciasto z malinami i galaretką. Jest dobre dla wszystkich. Placek uwielbiają dorośli i dzieci. Prosty przepis na szybkie ciasto z owocami i galaretką jest na wyciągnięcie ręki.

Ciasto z malinami i galaretką składa się z biszkopta z dodatkiem kakao, bitej śmietany z dodatkiem aromatu cytrynowego oraz galaretki wymieszanej z malinami. Tym prostym przepisem niejednokrotnie byłeś częstowany przez babcię lub mamę. Najlepszy pomysł na pyszne ciasto na zwykły dzień. Jeśli robisz ciasto z malinami i galaretką, można wykorzystać maliny świeże i mrożone.

Gdy brakuje Ci pomysłu na smacznego placka, spróbuj to ciasto z malinami i galaretką. Jest pyszne, zarówno z wykorzystaniem malin mrożonych, jak i malin świeżych. Jak zrobić ciasto z malinami i galaretką? Na samym początku przygotuj biszkopt. Zacznij od nastawienia piekarnika i przygotowania blaszki do pieczenia. W przepisie na ciasto z malinami i galaretką biszkopt jest kakaowy. Jeżeli nie chcesz, nie musisz go dodawać. Wystarczy pominąć. Wymieszaj ze sobą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Najlepiej by było przesiać przez sitko. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka, dodając do nich stopniowo cukier. Następnie dodawaj stopniowo żółtka, a na końcu mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksuj masę tylko do połączenia składników. Można ją teraz przelać do blaszki. Piecz biszkopt przez pół godziny i ostudź go. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Odstaw do ostudzenia. Gdy biszkopt będzie zimny, możesz zacząć przygotowywać bitą śmietanę. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, aromatem oraz śmietan-fixem. Posmaruj nią zimny biszkopt. Do galaretki dodaj owoce. Gdy już galaretka tężeje i nie jest lejąca, wyłóż ją na bitą śmietanę. Gotowy placek wstaw do lodówki, by galaretka stężała.

UWAGA! Przepis na ciasto z malinami i galaretką nie wymaga, by mrożone owoce uprzednio rozmrażać. Jeżeli chcesz, by galaretka szybciej stężała, dodaj do niej owoce nierozmrożone. Zrób to jednak dopiero po ubiciu śmietany, gdyż w ten sposób galaretka szybciej się ścina. To dobre, gdy chcesz przyspieszyć tężenie galaretki. Do ubicia śmietany konieczne jest wykorzystanie śmietanki bardzo dobrze schłodzonej.

Wartości odżywcze ciasta z malinami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
249.71 kcal
449.48 kcal
Białko
5.31 g
9.55 g

Węglowodany w cieście z malinami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
34.02 g
61.23 g
Węglowodany przyswajalne
31.80 g
57.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.22 g
3.99 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
10.79 g
19.43 g
Tłuszcze nasycone
9.89 g
17.80 g
Tłuszcze nienasycone
0.90 g
1.63 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z malinami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
25.63 mg
46.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z malinami i galaretką 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z malinami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z malinami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta z malinami i galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cukier
165 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 165 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Galaretka
154 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
3.70
Za 154 g
Maliny
350 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
22.40
Za 350 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
61.90
Jak oceniasz przepis na ciasto z malinami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób