Ciasto z makiem i budyniem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Mak niebieski - 1/2 szklanki (125 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (140 g)
Przepis na ciasto z makiem i budyniem krok po kroku
Do garnka wlej mleko, dodaj mak, budyń i cukier.
Całość delikatnie podgrzewaj cały czas mieszając.
W tym czasie blachę wysmaruj masłem.
Mąkę przesiej przez sitko i połącz z resztą suchych składników oraz jajkiem.
Wyrób ciasto i wyłóż nim blachę.
Wlej masę budyniowo makową i upiecz w piecu przez 40 minut w 180 stopniach.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat ciasta z makiem i budyniem
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto z makiem i budyniem. To nietypowe połączenie po upieczeniu jest przepyszne. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z makiem, koniecznie spróbuj.
Mak jest spożywany w naszych dietach w niewielkich ilościach, chociaż jest bogatym źródłem, chociażby wapnia. Dlatego warto po niego sięgać nie tylko raz do roku, ale także jako dodatek do wypieków i dań.
Ciasto jest pyszne i łatwe, a przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Od teraz mak w domowych wypiekach nie będzie kojarzył Ci się tylko z makowcem.
Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić ciasto z makiem i budyniem, które jest niezwykle szybkie i pyszne.
Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli mąkę, jajka, olej, cukier i oczywiście główny składnik naszego ciasta – mak.
Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.
Gotowe ciasto należy rozłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
W garnku musimy przygotować masę budyniowo - makową.
Wlej mleko do garnka i dodaj budyń, mak i cukier. Delikatnie zagotuj całość, a gdy zacznie gęstnieć, ściągnij z ognia.
Niech masa delikatnie ostygnie i przelej ją na wcześniej przygotowany spód.
Ciasto pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
I to wszystko, musisz przyznać, że ciasto z makiem jest bardzo łatwe.
Ciasto to świetny pomysł na spotkanie ze znajomymi, ale także z rodziną. Ciasto jest bardzo zjawiskowe, dlatego będzie dobre nawet na tort na przyjęcie. Dodatkowo możesz przygotować, także kruszonkę. Z całą pewnością pokochają go nie tylko dorośli, ale także dzieci. Ciasto pełne maku będzie najlepsze z ciepłą aromatyczną herbatą lub świeżo mieloną mocną kawą. Może w tym roku na Twoim świątecznym stole zamiast tradycyjnego makowca, który gości na nim co roku zdecydujesz się na ciasto z makiem i budyniem. Jeśli tak koniecznie zapisz ten przepis.
Skoro już znasz przepis na ciasto z makiem i budyniem, koniecznie wypróbuj mój przepis.
Alergeny w cieście z makiem i budyniem
Lista alergenów dla ciasta z makiem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta z makiem i budyniem
Gdy najdzie Cię ochota na słodycze, zdecyduj się na domowe wypieki. Będą one zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.