Przepis na ciasto z mąki owsianej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Mąkę wsyp do miski, wbij jajko, wlej olej i wymieszaj.

Dodaj miód, cukier, kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj za pomocą rózgi.

Przelej ciasto do foremki. Dodaj posiekaną drobno czekoladę.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.

Wrzuć owoce na ciasto i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

ciasto z mąki owsianej
Ciasto z mąki owsianej
Koszt przygotowania dania
9.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
287 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
50

Ciasto z mąki owsianej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z mąki owsianej

Ciasto z mąki owsianej z jabłkami to fit przepis na domową przekąskę lub deser w gronie rodziny czy znajomych. Poznaj mój prosty przepis.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak: mąka, jajko, miód, jabłka, cukier, kakao, czekolada i olej.

W moim przepisie została użyta mąka owsiana, która charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się na właśnie takich produktach.

Pomimo przekonania, że mąka owsiana jest bezglutenowa, nie jest to prawdą. Owies i przetwory z niego, aby były bezglutenowe, muszą być specjalnie wyhodowane, wyprodukowane i przetworzone, tak aby nie zostały zanieczyszczone w procesie produkcji białkami glutenowymi. Do zanieczyszczenia dochodzi w bardzo prosty sposób, ponieważ owies jest bardzo często przechowywany i przetwarzany w obecności pszenicy, jęczmienia czy żyta. Ziarna tych zbóż zawierają w swoim składzie gluten, czyli koloidalny kompleks białek pszenicy, który w połączeniu z wodą tworzy gluten.

Mąka owsiana powinna być oznaczona przez producenta słownym oznaczeniem „bezglutenowa”, „ o niskiej zawartości glutenu” tylko wtedy mamy pewność, że osoby z chorobami celiakozależnymi mogą ją spożywać bezpiecznie.

W przepisie będzie potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić ciasto z mąki owsianej?

W pierwszej kolejność przesiej mąkę przez sitko, wsyp do miski. Następnie dodaj jajko i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj, tak aby ciasto nie miało grudek. W momencie, gdy ciasto będzie zbyt gęste, wlej odrobinę mleka lub napoju roślinnego.

Na końcu dodaj posiekaną czekoladę i jabłka pokrojone w ćwiartki lub w kostkę. Ostatni raz wymieszaj całość i przelej ciasto do foremki. Upiecz w piekarniku w 180 stopniach C, po 45 minutach będzie dobre. Sam widzisz, jak prosty jest przepis na ciasto z mąki owsianej.

Będzie to dobry pomysł na pyszne domowe łakocie.

Wartości odżywcze ciasta z mąki owsianej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
287.90 kcal
287.90 kcal
Białko
6.31 g
6.31 g

Węglowodany w cieście z mąki owsianej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
46.90 g
46.90 g
Węglowodany przyswajalne
43.05 g
43.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.85 g
3.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
9.13 g
9.13 g
Tłuszcze nasycone
3.88 g
3.88 g
Tłuszcze nienasycone
5.25 g
5.25 g
Cholesterol
25.57 mg
25.57 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z mąki owsianej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
17.53 µg (mcg)
17.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
16.52 µg (mcg)
16.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.54 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.02 µg (mcg)
15.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
8.43 µg (mcg)
8.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z mąki owsianej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
24.37 mg
24.37 mg
Potas
223.94 mg
223.94 mg
Wapń
45.32 mg
45.32 mg
Fosfor
182.53 mg
182.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
61.21 mg
61.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.87 mg
1.87 mg
Cynk
1.41 mg
1.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.28 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mąki owsianej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z mąki owsianej

Lista alergenów dla ciasta z mąki owsianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • proszek do pieczenia

W przepisie na ciasto z mąki owsianej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciasta z mąki owsianej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
250 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Jabłko
300 g
3 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
45.50
Jak oceniasz przepis na ciasto z mąki owsianej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób