Ciasto z mąki owsianej

Opublikowano: 23.12.2021 r., 14:42 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto z mąki owsianej
Ciasto z mąki owsianej
Ciasto z mąki owsianej, które zasmakuje zapewne każdemu. Poznaj wersję fit ciasta i przygotuj ten pyszny deser dla wszystkich domowników.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
287 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Miód 2 łyżki (20 g)
  • Jabłko 3 sztuki (300 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Kakao 16% (proszek) 2 łyżki (20 g)
  • Czekolada deserowa 1 tabliczka (100 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na ciasto z mąki owsianej krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, wbij jajko, wlej olej i wymieszaj.

Dodaj miód, cukier, kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj za pomocą rózgi.

Przelej ciasto do foremki. Dodaj posiekaną drobno czekoladę.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.

Wrzuć owoce na ciasto i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mąki owsianej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta z mąki owsianej

Ciasto z mąki owsianej z jabłkami to fit przepis na domową przekąskę lub deser w gronie rodziny czy znajomych. Poznaj mój prosty przepis.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak: mąka, jajko, miód, jabłka, cukier, kakao, czekolada i olej.

W moim przepisie została użyta mąka owsiana, która charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się na właśnie takich produktach.

Pomimo przekonania, że mąka owsiana jest bezglutenowa, nie jest to prawdą. Owies i przetwory z niego, aby były bezglutenowe, muszą być specjalnie wyhodowane, wyprodukowane i przetworzone, tak aby nie zostały zanieczyszczone w procesie produkcji białkami glutenowymi. Do zanieczyszczenia dochodzi w bardzo prosty sposób, ponieważ owies jest bardzo często przechowywany i przetwarzany w obecności pszenicy, jęczmienia czy żyta. Ziarna tych zbóż zawierają w swoim składzie gluten, czyli koloidalny kompleks białek pszenicy, który w połączeniu z wodą tworzy gluten.

Mąka owsiana powinna być oznaczona przez producenta słownym oznaczeniem „bezglutenowa”, „ o niskiej zawartości glutenu” tylko wtedy mamy pewność, że osoby z chorobami celiakozależnymi mogą ją spożywać bezpiecznie.

W przepisie będzie potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić ciasto z mąki owsianej?

W pierwszej kolejność przesiej mąkę przez sitko, wsyp do miski. Następnie dodaj jajko i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj, tak aby ciasto nie miało grudek. W momencie, gdy ciasto będzie zbyt gęste, wlej odrobinę mleka lub napoju roślinnego.

Na końcu dodaj posiekaną czekoladę i jabłka pokrojone w ćwiartki lub w kostkę. Ostatni raz wymieszaj całość i przelej ciasto do foremki. Upiecz w piekarniku w 180 stopniach C, po 45 minutach będzie dobre. Sam widzisz, jak prosty jest przepis na ciasto z mąki owsianej.

Będzie to dobry pomysł na pyszne domowe łakocie.

Alergeny w cieście z mąki owsianej

Lista alergenów dla ciasta z mąki owsianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • proszek do pieczenia

W przepisie na ciasto z mąki owsianej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta z mąki owsianej

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że mąka owsiana nie należy do produktów bezglutenowych, aby taka była musi być specjalnie wyprodukowana, przetworzona i przechowywana tak, aby nie została zanieczyszczona glutenem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
287.90
287.90
Białko (g)
6.31
6.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
46.90
46.90
Węglowodany przyswajalne (g)
43.05
43.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.85
3.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.13
9.13
Tłuszcze nasycone (g)
3.88
3.88
Tłuszcze nienasycone (g)
5.25
5.25
Cholesterol (mg)
25.57
25.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
17.53
17.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.52
16.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.54
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.02
15.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.43
8.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
24.37
24.37
Potas (mg)
223.94
223.94
Wapń (mg)
45.32
45.32
Fosfor (mg)
182.53
182.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
61.21
61.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.87
1.87
Cynk (mg)
1.41
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mąki owsianej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mąki owsianej

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
250 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Jabłko
300 g
3 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
45.50