Ciasto z mąki owsianej
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
- Jabłko - 3 sztuki (300 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na ciasto z mąki owsianej krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, wbij jajko, wlej olej i wymieszaj.
Dodaj miód, cukier, kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj za pomocą rózgi.
Przelej ciasto do foremki. Dodaj posiekaną drobno czekoladę.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki.
Wrzuć owoce na ciasto i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto bananowe fit
-
Brownie z cukinii
-
Ciasto owsiane z miodem
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto owsiane z czekoladą
-
Fit ciasto z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe bezglutenowe
-
Ciasto owsiane z jabłkami
-
Spód do ciasta z płatków owsianych
-
Czekoladowe ciasto owsiane fit z malinami
-
Dietetyczne ciasto owsiane
-
Ciasto owsiane bez pieczenia
-
Ciasta owsiane
Więcej informacji na temat ciasta z mąki owsianej
Ciasto z mąki owsianej z jabłkami to fit przepis na domową przekąskę lub deser w gronie rodziny czy znajomych. Poznaj mój prosty przepis.
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak: mąka, jajko, miód, jabłka, cukier, kakao, czekolada i olej.
W moim przepisie została użyta mąka owsiana, która charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego idealnie sprawdzi się dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się na właśnie takich produktach.
Pomimo przekonania, że mąka owsiana jest bezglutenowa, nie jest to prawdą. Owies i przetwory z niego, aby były bezglutenowe, muszą być specjalnie wyhodowane, wyprodukowane i przetworzone, tak aby nie zostały zanieczyszczone w procesie produkcji białkami glutenowymi. Do zanieczyszczenia dochodzi w bardzo prosty sposób, ponieważ owies jest bardzo często przechowywany i przetwarzany w obecności pszenicy, jęczmienia czy żyta. Ziarna tych zbóż zawierają w swoim składzie gluten, czyli koloidalny kompleks białek pszenicy, który w połączeniu z wodą tworzy gluten.
Mąka owsiana powinna być oznaczona przez producenta słownym oznaczeniem „bezglutenowa”, „ o niskiej zawartości glutenu” tylko wtedy mamy pewność, że osoby z chorobami celiakozależnymi mogą ją spożywać bezpiecznie.
W przepisie będzie potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić ciasto z mąki owsianej?
W pierwszej kolejność przesiej mąkę przez sitko, wsyp do miski. Następnie dodaj jajko i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj, tak aby ciasto nie miało grudek. W momencie, gdy ciasto będzie zbyt gęste, wlej odrobinę mleka lub napoju roślinnego.
Na końcu dodaj posiekaną czekoladę i jabłka pokrojone w ćwiartki lub w kostkę. Ostatni raz wymieszaj całość i przelej ciasto do foremki. Upiecz w piekarniku w 180 stopniach C, po 45 minutach będzie dobre. Sam widzisz, jak prosty jest przepis na ciasto z mąki owsianej.
Będzie to dobry pomysł na pyszne domowe łakocie.
Alergeny w cieście z mąki owsianej
Lista alergenów dla ciasta z mąki owsianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada deserowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- proszek do pieczenia
W przepisie na ciasto z mąki owsianej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze ciasta z mąki owsianej
Pamiętaj, że mąka owsiana nie należy do produktów bezglutenowych, aby taka była musi być specjalnie wyprodukowana, przetworzona i przechowywana tak, aby nie została zanieczyszczona glutenem.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.