Ciasto z mąki orkiszowej

Opublikowano: 22.01.2022 r., 17:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo upieczone ciasto orkiszowe
Ciasto z mąki orkiszowej
Ciasto z mąki orkiszowej z owocami to propozycja na pyszny deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam, jakie jest pyszne.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
259 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka orkiszowa - 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Truskawki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na ciasto z mąki orkiszowej krok po kroku

Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem do uzyskania piany.

Dodaj mąkę, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj.

Przelej ciasto do foremki do pieczenia.

Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na ćwiartki.

Wrzuć owoce na ciasto i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z mąki orkiszowej

Ciasto z mąki orkiszowej to świetna propozycja na pyszny deser dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba bez większego doświadczenia w kuchni. Mój prosty przepis jest na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach co zdecydowanie skraca czas przygotowania.

Przepis na ciasto z mąki orkiszowej powstaje zaledwie z kilku podstawowych składników, które są ogólnodostępne.

Będziesz potrzebować mąkę orkiszową, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę, zadbaj, aby była to mąka orkiszowa specjalnego przeznaczenia.

Mąka orkiszowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Dodatkowo cukier, olej rzepakowy, truskawki i cukier puder. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Przepis na pyszne ciasto orkiszowe jest uniwersalne, a o rodzaju owoców zadecyduj sam.

Ja zdecydowałam się na świeże truskawki, jeśli jednak nie masz dostępu, do świeżych owoców skorzystaj z wersji mrożonej. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Upieczone ciasto podawaj posypane cukrem pudrem lub płatkami migdałów.

Dokładnie jak zrobić ciasto z mąki orkiszowej opisuję krok po kroku nieco niżej.

Będzie to dobry pomysł na pyszny deser dla całej Twojej rodziny. Ciasto będzie dobre też na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie.

Alergeny w cieście z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla ciasta z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Ciasto orkiszowe możesz przygotować z dowolnymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
259.15
259.15
Białko (g)
6.71
6.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
28.98
28.98
Węglowodany przyswajalne (g)
25.47
25.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.51
3.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.36
13.36
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
2.09
Tłuszcze nienasycone (g)
11.27
11.27
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
87.06
87.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
33.68
33.68
Potas (mg)
84.60
84.60
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.68
25.68
Żelazo (mg)
1.26
1.26
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mąki orkiszowej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z mąki orkiszowej

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka orkiszowa
250 g
1 szklanka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koszt składników
33.50