Ciasto z mąki kukurydzianej
- Jajko (3 szt.)
- Mąka kukurydziana - 1 szklanka (160 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na ciasto z mąki kukurydzianej krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Jajka rozbij do osobnej miski, dodaj cukier i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodawaj stopniowo olej rzepakowy.
Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki.
Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
-
Beza pavlova
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Fit sernik na zimno
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Muffinki bezglutenowe
-
Ciastka z mąki kokosowej
-
Ciastka marchewkowe
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe
Więcej informacji na temat ciasta z mąki kukurydzianej
Ciasto z mąki kukurydzianej to idealna alternatywa dla tradycyjnego ciasta na bazie mąki pszennej, która zawiera gluten. Nie ma to dla nas znaczenia wtedy, gdy jesteśmy osobami zdrowymi, a nasza dieta opiera się na wszystkich produktach spożywczych. Mój dzisiejszy przepis na ciasto z mąki kukurydzianej na pewno bardzo ucieszy osoby zmagające się z chorobami glutenozależnymi, które muszą stosować dietę eliminującą gluten.
Mąka kukurydziana należy do rodzaju mąk, które naturalnie w swoim składzie nie zawierają glutenu, czyli specyficznej grupy białek zbóż, która u niektórych osób z predyspozycjami genetycznymi wywołuje niepożądane reakcje ze strony układu pokarmowego. Mój prosty przepis nie będzie zawierał, żadnych dodatków, możesz go potraktować jako baza do ciasta np. z owocami.
Ciasto kukurydziane będzie podobne do tradycyjnego biszkoptu, który jest wilgotny i puszysty, świetnie wkomponują się w niego owoce np. jabłka.
Zatem jak zrobić ciasto z mąki kukurydzianej?
Będziesz potrzebować jajka, olej rzepakowy, cukier, mąkę kukurydzianą i to tak naprawdę wszystko.
Wystarczy, że przesiejesz przez sito mąkę i wymieszasz z proszkiem do pieczenia.
Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie stopniowo wlewaj ciurkiem olej i wymieszaj. Dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połącz wszystkie składniki.
Tak przygotowane ciasto wylej na blachę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem, posypaną bułką tartą. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nasze ciasto nie przypali się i łatwo będzie odchodziło od blachy po upieczeniu. Za 40 minut nasze smaczne i pyszne ciasto będzie gotowe.
Placek możesz podawać z owocami lub bez żadnych dodatków.
Ciasto z mąki kukurydzianej jest tak dobre, że stanie się ulubieńcem nie tylko dorosłych, ale także dzieci.
Przepis będzie dobry też dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej. Nawet jeśli nie musisz eliminować glutenu ze swojej codziennej diety, warto czasem zamienić mąkę pszenną na gryczaną lub kukurydzianą. Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, nawet wybierając produkty bezglutenowe, zwracaj uwagę na symbol przekreślonego kłosa, jeśli nie widnieje on na opakowaniu, nie mamy pewności czy produkt nie jest zanieczyszczony glutenem.
Alergeny w cieście z mąki kukurydzianej
Lista alergenów dla ciasta z mąki kukurydzianej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta z mąki kukurydzianej
Ciasto z mąki kukurydzianej świetnie sprawdzi się dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Mąka kukurydziana charakteryzuje się wysokim IG, dlatego nie będzie rekomendowana dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.