Ciasto z mąki kokosowej
- Jajko (6 szt.)
- Mąka kokosowa - 1/2 szklanki (75 g)
- Oliwa z oliwek - 1/4 szklanki (50 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (50 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Wiórki kokosowe (80 g)
Przepis na ciasto z mąki kokosowej krok po kroku
Jajka wbij do miski i ubij je na pianę. Wlej do niej olej i zmieszaj mikserem.
Do jajek dodaj mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia, wymieszaj za pomocą łyżki.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35 minut.
Gotowe ciasto posyp wiórkami kokosowymi.
-
Sernik złota rosa
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Chlebek bananowy fit
-
Placek z cukinią
-
Ciasto jogurtowe
-
Placek z marchewką
-
Ciasto wiewiórka
-
Puszyste ciasto z jabłkami na oleju
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Fit szarlotka
-
Placek z płatków owsianych
-
Brownie z buraka
-
Ciasto z burakami
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto owsiane z miodem
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Dietetyczne ciasta
Więcej informacji na temat ciasta z mąki kokosowej
Ciasto z mąki kokosowej to przepis na naprawdę fantastyczny deser, który nie tylko doskonale smakuje, ale również jest zdrowe i dostarcza sporo błonnika. Nie zawiera też glutenu. Sprawdzi się idealnie jako szybki i prosty przepis, może być częścią diety redukcyjnej.
Jeśli szukasz pomysłu na proste ciasto, którego przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a może być stosowane na diecie bezglutenowej, to może być ciężko odnaleźć takie, które będzie dodatkowo smaczne. Zwykle bezgluetnowe ciasta są bardzo skomplikowane i trzeba do nich używać mnóstwa różnych mąk. To dlatego, że gluten, który znajduje się w klasycznych mąkach, wpływa na konsystencję ciasta i zapobiega rozpadaniu. W mąkach bezgluetnowych tego białka brak, przez co nie są one aż tak dobre do wypieków. Jednak da się stworzyć odpowiednią mieszankę, dzięki której powstanie proste zupełnie bezgluetnowe ciasto. I takie właśnie jest ciasto z mąki kokosowej.
Przepis na ciasto z mąki kokosowej to idealny wybór dla osób, które cierpią z powodu celiakii, czy nietolerancji na gluten, które tęsknią za domowymi wypiekami. Ta receptura daje szansę na przygotowanie takiego deseru w prosty sposób, bez konieczności stosowania wielu mąk, czy skomplikowanych mieszanek i dodatków, które zwykle są drogie i słabo dostępne. Z tym przepisem można stworzyć ciasto na bazie kilku składników, które da się znaleźć w każdym większym sklepie i domowej spiżarni. Do jego wykonania nie trzeba też specjalnych sprzętów. Wystarczy piekarnik i mikser, by stworzyć naprawdę wspaniały wypiek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mąki kokosowej, by było bezglutenowe, a przy okazji pyszne, to ten prosty przepis będzie naprawdę świetną inspiracją. Bazuje on na mące kokosowej. To naturalna mąka bez glutenu, która oprócz tego, że nie dostarcza tego białka, to jeszcze ma mniejszy indeks glikemiczny niż tradycyjna. Zawiera też więcej błonnika, który dba o odpowiednie zdrowie układu pokarmowego, a najbardziej o różnorodność bakterii jelitowych. To pyszne ciasto to dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą jeść pysznie i zdrowo.
Alergeny w cieście z mąki kokosowej
Lista alergenów dla ciasta z mąki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta z mąki kokosowej
To ciasto zawiera dość sporo błonnika i ma niski indeks glikemiczny, więc jest zdrowym wyborem.
Energia i białka
(56g)
Węglowodany
(56g)
Tłuszcze
(56g)
Witaminy
(56g)
Składniki mineralne
(56g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.