Ciasto z kremem karpatkowym

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z kremem karpatkowym podane na paterze i talerzyku.
Ciasto z kremem karpatkowym
Ciasto z kremem karpatkowym to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto możesz przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 35 min
332 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mleko 3,2% - 3 szklanki (750 ml)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Masło (250 g)
  • Galaretka - truskawkowa (150 g)
  • Truskawki (750 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, folia aluminiowa, czajnik, sitko, miska, blaszka do pieczenia 25x25 cm

Przepis na ciasto z kremem karpatkowym krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania białek dodaj do masy połowę cukru (wsypując go partiami). Pianę z białek ubijaj do momentu, aż będzie sztywna i lśniąca.

Do ubitych białek dodaj 4 żółtka i zmiksuj do połączenia się składników.

Do drugiej miski przesiej 130 gram mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz kakao.

Przesianą mąkę dodaj do ubitej piany i delikatnie wymieszaj składniki.

Masę przelej do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem i piecz piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

W garnku zagotuj 2 szklanki mleka.

W pozostałym mleku wymieszaj 2 żółtka, pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną do całkowitego połączenia się składników.

Do gotującego się mleka przelej mieszankę mleka z mąką i gotuj na małej mocy palnika przez około 3 minuty, do momentu uzyskania gęstego budyniu (masę ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki).

Budyń zdejmij z palnika, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia.

Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na gładki puch. Następnie dodawaj do niego przestudzony budyń, ciągle ubijając masę.

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, ostudź i odstaw do lodówki do delikatnego stężenia.

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i osusz.

Wystudzony biszkopt posmaruj kremem. Na wierzch ułóż truskawki i zalej je lekko tężejącą galaretką.

Ciasto pozostaw w lodowce do całkowitego stężenia galaretki.

Jak oceniasz przepis na ciasto z kremem karpatkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta z kremem karpatkowym

Ciasto z kremem karpatkowym to nie tradycyjna karpatka. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty, które można podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto z kremem karpatkowym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka tortowa, kakao, mleko, cukier wanilinowy, żółtka jaj, mąka ziemniaczana, masło, galaretka truskawkowa, truskawki, sól oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić ciasto z kremem karpatkowym? No początek przygotuj masę na biszkopt kakaowy. Masę przelej do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem i piecz piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie przygotuj domowy budyń i pozostaw go do wystudzenia. Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na gładki puch. Następnie dodawaj do niego przestudzony budyń ciągle ubijając masę, aby uzyskać domowy krem karpatkowy. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, ostudź i odstaw do lodówki do delikatnego stężenia. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i osusz. Wystudzony biszkopt posmaruj kremem. Na wierzch ułóż truskawki i zalej je lekko tężejącą galaretką. Ciasto pozostaw w lodowce do całkowitego stężenia galaretki.

Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych obecnych w truskawkach możemy zaliczyć potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit.

Podsumowując smaczne ciasto z kremem karpatkowym to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu galaretki. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych i są dość tanie.

Alergeny w cieście z kremem karpatkowym

Lista alergenów dla ciasta z kremem karpatkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta z kremem karpatkowym

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z kremem karpatkowym to doskonała propozycja na pyszny deser. Truskawki wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
195.60
332.53
Białko (g)
3.98
6.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
22.86
38.85
Węglowodany przyswajalne (g)
21.79
37.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
1.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
10.30
17.51
Tłuszcze nasycone (g)
6.65
11.31
Tłuszcze nienasycone (g)
3.64
6.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.02
5.13
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
1.06
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.98
124.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
95.57
162.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.16
29.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.57
0.98
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.64
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
93.57
159.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.61
1.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.93
42.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
20.78
35.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
27.92
47.47
Potas (mg)
133.77
227.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.23
88.79
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
74.29
126.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.14
24.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
1.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
0.70
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kremem karpatkowym 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z kremem karpatkowym

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Mleko 3,2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Galaretka
150 g
truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Truskawki
750 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 750 g
Koszt składników
63.50