Ciasto z kremem karpatkowym
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (200 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Mleko 3,2% - 3 szklanki (750 ml)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Masło (250 g)
- Galaretka - truskawkowa (150 g)
- Truskawki (750 g)
Przepis na ciasto z kremem karpatkowym krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania białek dodaj do masy połowę cukru (wsypując go partiami). Pianę z białek ubijaj do momentu, aż będzie sztywna i lśniąca.
Do ubitych białek dodaj 4 żółtka i zmiksuj do połączenia się składników.
Do drugiej miski przesiej 130 gram mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz kakao.
Przesianą mąkę dodaj do ubitej piany i delikatnie wymieszaj składniki.
Masę przelej do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem i piecz piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
W garnku zagotuj 2 szklanki mleka.
W pozostałym mleku wymieszaj 2 żółtka, pozostałą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną do całkowitego połączenia się składników.
Do gotującego się mleka przelej mieszankę mleka z mąką i gotuj na małej mocy palnika przez około 3 minuty, do momentu uzyskania gęstego budyniu (masę ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki).
Budyń zdejmij z palnika, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia.
Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na gładki puch. Następnie dodawaj do niego przestudzony budyń, ciągle ubijając masę.
Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, ostudź i odstaw do lodówki do delikatnego stężenia.
Truskawki umyj, pozbaw szypułek i osusz.
Wystudzony biszkopt posmaruj kremem. Na wierzch ułóż truskawki i zalej je lekko tężejącą galaretką.
Ciasto pozostaw w lodowce do całkowitego stężenia galaretki.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat ciasta z kremem karpatkowym
Ciasto z kremem karpatkowym to nie tradycyjna karpatka. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty, które można podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na ciasto z kremem karpatkowym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka tortowa, kakao, mleko, cukier wanilinowy, żółtka jaj, mąka ziemniaczana, masło, galaretka truskawkowa, truskawki, sól oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić ciasto z kremem karpatkowym? No początek przygotuj masę na biszkopt kakaowy. Masę przelej do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem i piecz piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie przygotuj domowy budyń i pozostaw go do wystudzenia. Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na gładki puch. Następnie dodawaj do niego przestudzony budyń ciągle ubijając masę, aby uzyskać domowy krem karpatkowy. Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, ostudź i odstaw do lodówki do delikatnego stężenia. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i osusz. Wystudzony biszkopt posmaruj kremem. Na wierzch ułóż truskawki i zalej je lekko tężejącą galaretką. Ciasto pozostaw w lodowce do całkowitego stężenia galaretki.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych obecnych w truskawkach możemy zaliczyć potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit.
Podsumowując smaczne ciasto z kremem karpatkowym to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu galaretki. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych i są dość tanie.
Alergeny w cieście z kremem karpatkowym
Lista alergenów dla ciasta z kremem karpatkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta z kremem karpatkowym
Ciasto z kremem karpatkowym to doskonała propozycja na pyszny deser. Truskawki wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło składników odżywczych.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.