Ciasto z kremem budyniowym
- Jajko (6 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Cukier (300 g)
- Budyń (proszek) (75 g)
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Masło (250 g)
- Czekolada biała - 2 tabliczki (200 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (230 g)
Przepis na ciasto z kremem budyniowym krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Ubij białka z 150 g cukru na sztywną pianę.
Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ciasto delikatnie.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
W garnku umieść mleko, wsyp budyń i 150 g cukru, wymieszaj.
Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wystudzoną masę zmiksuj z masłem.
Biszkopt przekrój na trzy blaty.
Pierwszy z nich posmaruj dżemem truskawkowym, przykryj kolejnym kawałkiem ciasta, wyłóż masę budyniową i na wierzchu umieść ostatni blat.
Białą czekoladę rozpuść z masłem.
Polej wierzch ciasta polewą czekoladową.
Wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat ciasta z kremem budyniowym
Ciasto z kremem budyniowym to świetna propozycja na pyszne ciasto na deser po niedzielnym obiedzie. Ciasto jest dobre jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Przepis na ciasto z kremem budyniowym jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, budyń, masło, mleko, dżem truskawkowy, biała czekolada.
Jak zrobić ciasto z kremem budyniowym? Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ciasto delikatnie. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. W garnku umieść mleko, wsyp budyń i cukier, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzoną masę zmiksuj z masłem. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Pierwszy z nich posmaruj dżemem truskawkowym, przykryj kawałkiem ciasta, wyłóż masę budyniową i na wierzchu umieść ostatni blat. Białą czekoladę rozpuść z masłem. Polej wierzch ciasta polewą czekoladową. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez czerwone krwinki znajdujące się w naszej krwi. Niedobory żelaza prowadzą do anemii, która zaburza prawidłową pracę całego organizmu. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne i łatwe do zrobienia ciasto jest świetnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Krem do ciasta możesz wzbogacić o kakao lub świeże owoce zamiast dżemu. Smaczne ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby je przykryć w innym wypadku wyschnie.
Alergeny w cieście z kremem budyniowym
Lista alergenów dla ciasta z kremem budyniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Czekolada biała
Wartości odżywcze ciasta z kremem budyniowym
Ciasto z kremem budyniowym to słodki wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.