Ciasto z kefirem
Opublikowano: 26.01.2023 r.
Jajka, cukier, olej rzepakowy i kefir to kluczowe składniki w tym przepisie na pyszne ciasto. Dodaj do tego mąkę pszenną, proszek do pieczenia i soczyste, świeże brzoskwinie, a otrzymasz deser, który zachwyci każdego. Proste składniki, a efekt na pewno Cię zaskoczy!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 170 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 80 ml
- Kefir - 240 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 420 g
- Proszek do pieczenia - 12 g (3 łyżeczki)
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 400 g
- Przyprawy - sól, aromat waniliowy, skórka pomarańczy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, sitko, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu), formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj ze szczyptą soli.
- Brzoskwinie bez pestek pokrój w większą kostkę.
- Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
- Dodaj do jajek kefir, olej, mąkę, kilka kropli aromatu oraz startą skórkę z jednej pomarańczy.
- Wszystko miksuj do połączenia składników (nie dłużej).
- Dodaj pokrojone owoce i wymieszaj.
- Masę przełóż do formy.
- Piecz ciasto około 50 minut. Po tym czasie włącz termoobieg i piecz jeszcze 20 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź ciasto (można posypać cukrem pudrem).
Komentarz dietetyka
W kefirze znajdują się korzystne dla przewodu pokarmowego bakterie, jednak pod wpływem gorącej temperatury giną. Brzoskwinie dostarczają witaminy i minerały. Poza tym mają błonnik i działają korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości