Przepis na ciasto z kaszy gryczanej krok po kroku

Składniki
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, foremka keksówka, miska

Kaszę ugotuj w garnku z wodą, następnie ostudź ją i zmiksuj.

Masło rozpuść w rondelku i zostaw do ostygnięcia.

Jajka ubij na gęstą pianę, stopniowo dodawaj cukier.

Do ubitych jajek dodaj masło, kakao i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.

Na samym końcu dodaj mąkę i proszek do pieczenia, przelej ciasto na blachę.

Upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

ciasto z kaszy gryczanej
Ciasto z kaszy gryczanej
Koszt przygotowania dania
10.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
177 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto z kaszy gryczanej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z kaszy gryczanej

Masz ochotę na odrobinę słodyczy, ale jesteś na diecie lub liczysz kalorie? Koniecznie poznaj mój przepis na ciasto z kaszy gryczanej, które jest maksymalnie kakaowe, wilgotne, a przy tym wszystkim nieziemsko pyszne.

Fit ciasto z kaszy gryczanej to idealny pomysł na słodki deser lub podwieczorek w ciągu dnia.

Kasza gryczana, której użyjemy do naszego ciasta, dostarcza nam cennych aminokwasów, między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne, należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie istotne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Warto wspomnieć, że kasza gryczana to źródło błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Jeśli chcesz przygotować ciasto w wersji bezglutenowej, zamień mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu, czyli np. mąka gryczana. Wykorzystaj do tego mój sprawdzony przepis, dzięki, któremu ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo dobre i szybkie.

Dokładnie jak zrobić ciasto z kaszy gryczanej opisuje krok po kroku nieco niżej.

Ciasto z dodatkiem kaszy pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci, kasza jest praktycznie nie wyczuwalna, przez to, że ją zmieliliśmy

To jest podstawowa wersja ciasta, możesz dodać do niego żurawinę lub posiekane orzechy włoskie.

Wartości odżywcze ciasta z kaszy gryczanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
354.01 kcal
177.01 kcal
Białko
8.72 g
4.36 g

Węglowodany w cieście z kaszy gryczanej

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
42.22 g
21.11 g
Węglowodany przyswajalne
39.74 g
19.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.48 g
1.24 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
18.16 g
9.08 g
Tłuszcze nasycone
11.45 g
5.73 g
Tłuszcze nienasycone
6.70 g
3.35 g
Tłuszcze jednonasycone
5.46 g
2.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.24 g
0.62 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
152.05 mg
76.02 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z kaszy gryczanej

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
168.81 µg (mcg)
84.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.62 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
166.54 µg (mcg)
83.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.13 mg
Niacyna
1.98 mg
0.99 mg
Foliany
47.28 µg (mcg)
23.64 µg (mcg)
Beta karoten
27.62 µg (mcg)
13.81 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z kaszy gryczanej

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
53.16 mg
26.58 mg
Potas
179.50 mg
89.75 mg
Wapń
45.22 mg
22.61 mg
Fosfor
152.64 mg
76.32 mg
Magnez
56.76 mg
28.38 mg
Żelazo
2.37 mg
1.18 mg
Cynk
1.13 mg
0.57 mg
Miedź
0.26 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kaszy gryczanej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z kaszy gryczanej

Lista alergenów dla ciasta z kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta z kaszy gryczanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
100 g
1 woreczek
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier trzcinowy
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na ciasto z kaszy gryczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób