Ciasto z kaszy gryczanej
- Kasza gryczana - 1 woreczek (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier trzcinowy - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
Przepis na ciasto z kaszy gryczanej krok po kroku
Kaszę ugotuj w garnku z wodą, następnie ostudź ją i zmiksuj.
Masło rozpuść w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
Jajka ubij na gęstą pianę, stopniowo dodawaj cukier.
Do ubitych jajek dodaj masło, kakao i kaszę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
Na samym końcu dodaj mąkę i proszek do pieczenia, przelej ciasto na blachę.
Upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat ciasta z kaszy gryczanej
Masz ochotę na odrobinę słodyczy, ale jesteś na diecie lub liczysz kalorie? Koniecznie poznaj mój przepis na ciasto z kaszy gryczanej, które jest maksymalnie kakaowe, wilgotne, a przy tym wszystkim nieziemsko pyszne.
Fit ciasto z kaszy gryczanej to idealny pomysł na słodki deser lub podwieczorek w ciągu dnia.
Kasza gryczana, której użyjemy do naszego ciasta, dostarcza nam cennych aminokwasów, między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne, należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie istotne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Warto wspomnieć, że kasza gryczana to źródło błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
Jeśli chcesz przygotować ciasto w wersji bezglutenowej, zamień mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu, czyli np. mąka gryczana. Wykorzystaj do tego mój sprawdzony przepis, dzięki, któremu ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo dobre i szybkie.
Dokładnie jak zrobić ciasto z kaszy gryczanej opisuje krok po kroku nieco niżej.
Ciasto z dodatkiem kaszy pokochają nie tylko dorośli, ale też dzieci, kasza jest praktycznie nie wyczuwalna, przez to, że ją zmieliliśmy
To jest podstawowa wersja ciasta, możesz dodać do niego żurawinę lub posiekane orzechy włoskie.
Alergeny w cieście z kaszy gryczanej
Lista alergenów dla ciasta z kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta z kaszy gryczanej
Ciasto może być, także w wersji bezglutenowej, jeśli zamienisz mąkę pszenną np. na gryczaną.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.