Delikatne ciasto z karmelizowanym słonecznikiem
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Cukier (150 g)
- Masło (320 g)
- Kajmak (400 g)
- Słonecznik nasiona łuskane (300 g)
- Cukier puder (100 g)
- Cukier wanilinowy (14 g)
- Mleko 2% (30 ml)
- Herbata czarna napar bez cukru (100 ml)
Przepis na delikatne ciasto z karmelizowanym słonecznikiem krok po kroku
Żółtka oddziel od białek do osobnych miseczek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
Cały czas ubijając, dodawaj powoli olej i żółtka.
W osobnej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia.
Suche składniki wsyp do miski z kremem i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je około 25 minut w 180 st. C.
200 g masła ubij na sztywną masę.
Do masła dodawaj po 1 łyżce masy kajmakowej, cały czas ubijając.
Do rondela wsyp cukier puder, cukier waniliowy, dodaj pozostałą część masła oraz mleko i zagotuj.
Wrzuć obrany słonecznik i gotuj około 2-3 minuty. Mieszaj od czasu do czasu.
Słonecznik wyłóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 10-15 minut w 180 st. C.
W tym czasie przekrój ostudzony biszkopt na 2 części i nasącz obie naparem z herbaty.
Słonecznik ostudź i połam na drobne kawałki.
Ciasto przełóż kremem i posyp słonecznikiem.
-
Szarlotka
-
Tort
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Tort bezowy
-
Kinder country
-
Ciasto krówkowe
-
Seromakowiec
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tort czekoladowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Porzeczkowiec
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Śmietanowiec
-
Tarta z owocami
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasta na urodziny
Więcej informacji na temat delikatnego ciasta z karmelizowanym słonecznikiem
Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem to niezwykle prosty wypiek, który idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Jest niezwykle delikatne.
Przepis na ciasto z karmelizowanym słonecznikiem to świetna opcja, jeśli kochasz biszkopty i ciasta na ich bazie. Dowiesz się z niego jak zrobić to smaczne ciasto z karmelem i prażonym słonecznikiem. Ten prosty przepis to najlepsze rozwiązanie dla osób, które nie chcą stać zbyt długo w kuchni. Karmel idealnie łączy się z pestkami słonecznika.
Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem to wyjątkowy deser, który urzeka połączeniem chrupiących pestek słonecznika i słodkiego, aksamitnego karmelu. Przygotowanie takiego ciasta jest proste, a efekt zachwyca smakiem i aromatem. Słonecznik w karmelowej skorupce nie tylko nadaje wypiekowi niebanalny wygląd, ale również dostarcza intrygującego smaku, który długo pozostaje w pamięci.
Główna cecha tego ciasta to karmelizowany słonecznik, który pełni rolę zarówno dekoracyjną, jak i smakową. Prażone pestki słonecznika w karmelu sprawiają, że ciasto staje się idealnie słodkie, z delikatną nutą goryczki charakterystyczną dla karmelu. W połączeniu z delikatnym, maślanym ciastem lub puszystym biszkoptem, karmelizowane pestki słonecznika tworzą niezapomniany duet. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego deseru, koniecznie musisz go przygotować!
Przygotowanie tego ciasta może być zaskakująco proste. Wystarczy kilka podstawowych składników. Kluczem jest połączenie karmelu ze słonecznikiem, tworząc chrupiącą warstwę na wierzchu ciasta.
Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem to wypiek, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Możesz przygotować je na domowe przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi lub rodzinne święta. Dzięki prostemu przepisowi i efektownemu wyglądowi, ciasto to będzie idealnym deserem zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Smak karmelizowanego słonecznika doskonale komponuje się z maślanym ciastem, tworząc smakowy balans, który zadowoli każde podniebienie. Ciasto z karmelizowanym słonecznikiem jest ciekawą alternatywą dla klasycznych wypieków. Chrupiące pestki słonecznika, zanurzone w złocistym karmelu, przyciągają uwagę i kuszą swoim wyglądem.
Alergeny w delikatnym cieście z karmelizowanym słonecznikiem
Lista alergenów dla delikatnego ciasta z karmelizowanym słonecznikiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- kajmak
- Mleko 2%
Wartości odżywcze delikatnego ciasta z karmelizowanym słonecznikiem
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
-
jajka,
mąka pszenna,
kakao,
oliwa z oliwek,
oliwki,
cukier,
masło,
słonecznik,
cukier,
cukier,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.