Ciasto z kakao i olejem

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe w formie
Ciasto z kakao i olejem
Ciasto z kakao i olejem to doskonały pomysł na prosty, ale również niezwykle smaczny wypiek, który doskonale sprawdzi się na co dzień, ze względu na smak i prostotę.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
287 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (220 g)
  • Kakao 16% (proszek) (45 g)
  • Cukier (150 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na ciasto z kakao i olejem krok po kroku

Przygotuj wszystkie składniki i odstaw je na chwilę, tak, by wszystkie były w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj masę za pomocą miksera, przez około 10 minut. Gotowa masa powinna być jasna i puszysta.

Do masy dodawaj powoli olej, wciąż ubijając, przez około 5-7 minut.

Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie przesyp powoli do miski z masą. Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.

Masę wlej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez około 50 minut.

Następnie sprawdź za pomocą patyczka do szaszłyków, czy ciasto jest suche w środku, jeżeli jest, możesz je wyciągnąć z piekarnika

Jak oceniasz przepis na ciasto z kakao i olejem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z kakao i olejem

Ciasto z kakao i olejem to doskonały pomysł na prosty, ale również niezwykle smaczny wypiek, który doskonale sprawdzi się na co dzień, ze względu na smak i prostotę.

Przepis na ciasto z kakao i olejem to doskonały wybór dla miłośników prostych, domowych deserów. To najlepsze rozwiązanie na niedzielny deser do kawy. Przygotujesz to ciasto w pół godziny. Będzie doskonałym deserem również dla dzieci. Można podawać go z dodatkiem musu owocowego, by jeszcze bardziej zwiększyć jego wartość odżywczą. Osoby cierpiące z powodu insulinooporności spokojnie mogą zamienić cukier na słodzik, taki jak erytrytol czy ksylitol. To szybkie i łatwe ciasto jest również bardzo pyszne. Ten prosty przepis, stanowi dobre rozwiązanie dla wszystkich kochających domowe wypieki. Nieco przypomina brownie, jednak jest od niego bardziej puszyste i delikatne. To dobre rozwiązanie na codzienny deser, który nie wymaga zbyt dużej pracy, czy czasu. Ciasto piecze się w bardzo szybkim czasie, jednak warto dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Dzięki czemu nie będzie ani surowe, ani przypalone.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z kakao i olejem, by było szybkie, łatwe i pyszne, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. W dodatku jest niezwykle uniwersalne i bardzo smaczne, więc sprawdzi się na każdą okazję. Będzie dobrym wyborem do popołudniowej kawy, a z dodatkiem bitej śmietany, czy kremu śmietankowego może stanowić fantastyczną opcję na imprezę. Dodatkowo ciasto prezentuje się niezwykle elegancko. Sprawdzi się więc świetnie jako prosty wypiek do kawy, czy niezwykle smaczny deser na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Całość jest niezwykle prosta, zwłaszcza dzięki dokładnej instrukcji krok po kroku. Poradzi sobie z nim nie tylko początkujący cukiernik, ale również osoby, które nie przepadają za zbyt wymagającymi wypiekami. Całość można zrobić w piekarniku, w kilkanaście minut. To nie tylko dobre, ale również proste i szybkie ciasto wegańskie. I choć bardzo łatwe, to jest naprawdę pyszne.

Alergeny w cieście z kakao i olejem

Lista alergenów dla ciasta z kakao i olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z kakao i olejem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dość sporo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
382.68
287.01
Białko (g)
8.77
6.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
45.10
33.83
Węglowodany przyswajalne (g)
42.94
32.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.16
1.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
20.18
15.14
Tłuszcze nasycone (g)
3.29
2.47
Tłuszcze nienasycone (g)
16.89
12.67
Cholesterol (mg)
105.74
79.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.57
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.01
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
57.02
42.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
43.09
32.32
Potas (mg)
216.51
162.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.34
38.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
169.70
127.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.78
32.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.93
2.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.07
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.30
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kakao i olejem 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z kakao i olejem

Koszt składników
24.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
220 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 220 g
Kakao 16% (proszek)
45 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 45 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
24.70