Ciasto z kajmakiem i budyniem

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z kajmakiem i budyniem podane na paterze ze ściereczką.
Ciasto z kajmakiem i budyniem
Ciasto z kajmakiem i budyniem to wyjątkowa tarta, która na pewno skradnie serca wielu osób. Jest niezwykle słodka, a przy tym bardzo łatwa w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 25 min
556 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Mleko 2% (700 ml)
  • Masło (250 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Kajmak (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek, obciążniki do pieczenia

Przepis na ciasto z kajmakiem i budyniem krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.

Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.

W misce ubij masło na gładką masę i dodawaj do niej budyń. Ubijaj, aż do połączenia się wszystkich składników.

Krem ostudź i wyłóż na tartę.

Ciasto udekoruj masą kajmakową.

Jak oceniasz przepis na ciasto z kajmakiem i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z kajmakiem i budyniem

Ciasto z kajmakiem i budyniem to wyjątkowa tarta, która na pewno skradnie serca wielu osób. Jest niezwykle słodka, a przy tym bardzo łatwa w przygotowaniu. Do jej stworzenia nie potrzeba nawet obróbki termicznej, co jest niewątpliwie dużym plusem. Całość zabiera więc mało czasu, a wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym większym sklepie.

Przepis na ciasto z kajmakiem i budyniem pozwala na stworzenie naprawdę wyjątkowego deseru. Najlepsze jest w nim to, że pomimo pięknej prezentacji i wspaniałego smaku, wcale nie trzeba go wypiekać. Dlatego jego stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. Baza tego ciasta jest zrobiona z herbatników, jednak można się posłużyć dowolnymi ulubionymi ciastkami. Świetnie sprawdzą się również herbatniki czekoladowe, czy biszkopty. Ciastka należy zmiażdżyć na jak najdrobniejsze części, w czym przyda się blender, jednak można również zrobić to po prostu za pomocą tłuczka, osłaniając ciastka folią aluminiową. W przypadku przygotowywania wersji wegańskiej roztopione masło można zastąpić olejem kokosowym, który dodatkowo nada całości milszego smaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z kajmakiem i budyniem w nieskomplikowany sposób, by całość prezentowała się naprawdę smacznie, to ten przepis będzie najlepszą opcją. Jedyna obróbka termiczna, która jest w nim potrzebna to przygotowanie budyniu. Można to zrobić również wcześniej, by zdążył ostygnąć. Najlepiej sprawdza się w tym cieście budyń waniliowy, który jest słodki, ale również bardzo uniwersalny. Można jednak zamienić go również na śmietankowy, a w przypadku chęci małego szaleństwa na kokosowy. Do przygotowania polewy najlepiej sprawdzi się masa kajmakowa z puszki. Dzięki jej użyciu całość jest dużo łatwiejsza. Można też przygotować ją samodzielnie w domu, jednak zajmuje to naprawdę sporo czasu. Także masa budyniowa nie jest zbyt czasochłonna. To pyszne ciasto, które stanowi dobre rozwiązanie również dla początkujących osób, gdyż jego przygotowanie jest proste i zawsze się udaje. Efekt końcowy na pewno zadowoli każdego miłośnika słodkości.

Alergeny w cieście z kajmakiem i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z kajmakiem i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • kajmak

Wartości odżywcze ciasta z kajmakiem i budyniem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
285.59
556.90
Białko (g)
5.26
10.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
37.29
72.72
Węglowodany przyswajalne (g)
37.27
72.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
13.22
25.77
Tłuszcze nasycone (g)
9.02
17.60
Tłuszcze nienasycone (g)
4.19
8.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.69
7.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
0.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.79
73.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
136.18
265.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.75
1.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
134.26
261.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.34
Ryboflawina (mg)
0.23
0.45
Niacyna (mg)
1.11
2.16
Foliany (µg (mcg))
26.41
51.50
Beta karoten (µg (mcg))
24.87
48.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
61.69
120.30
Potas (mg)
190.34
371.16
Wapń (mg)
124.41
242.59
Fosfor (mg)
122.50
238.87
Magnez (mg)
15.76
30.72
Żelazo (mg)
0.92
1.80
Cynk (mg)
0.53
1.04
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kajmakiem i budyniem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z kajmakiem i budyniem

Koszt składników
33.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 2%
700 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Kajmak
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Koszt składników
33.60