Ciasto z kajmakiem

Opublikowano: 20.05.2021 r., 20:17 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto kajmakowe i migdały
Ciasto z kajmakiem
Ciasto z kajmakiem pokochają wszyscy miłośnicy słodyczy. Jest to szybkie ciasto bez pieczenia, które uratuje cię, gdy w odwiedziny wpadną niezapowiedziani goście.
Przygotowanie 30 min
355 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Herbatniki (500 g)
  • Mleko 2% (400 ml)
  • Budyń (proszek) - 1 budyń waniliowy niesłodzony (40 g)
  • Kajmak (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Cukier puder - 1 łyżka do budyniu i 1 do śmietany (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na ciasto z kajmakiem krok po kroku

Zagotuj 300 ml mleka, a w 100 ml zimnego mleka rozmieszaj budyń z łyżką cukru.

Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem i wymieszaj.

Gotuj budyń około 2 minuty, cały czas mieszając.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Na dnie ułóż warstwę herbatników, rozsmaruj na nią kajmak i kolejną warstwę herbatników.

Na herbatnikach wyłóż budyń i przykryj kolejną warstwą herbatników.

Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru.

Na wierzch ciasta wyłóż ubitą śmietanę.

Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby budyń zgęstł, a herbatniki zmiękły.

Na koniec możesz posypać ciasto kakao, startą czekoladą lub płatkami migdałowymi.

Jak oceniasz przepis na ciasto z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z kajmakiem

Ciasto z kajmakiem to bardzo szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz z kilku składników. Będziesz potrzebować herbatniki lub biszkopty, mleko, budyń, kajmak, śmietankę oraz cukier lub słodzik.

Przygotowując to proste ciasto z masą krówkową, zaczynamy od przygotowania budyniu. Możesz zrobić go samodzielnie z żółtek, mąki, cukru i mleka, lub użyć gotowego budyniu w proszku — ja wykorzystałam gotowy budyń w proszku, ponieważ chcę, żeby było to bardzo szybkie ciasto. Gdy ugotujesz budyń, ułóż na dnie blachy do pieczenia herbatniki lub biszkopty, wylej na nie ciepły budyń i przykryj kolejną warstwą ciastek. Kajmak do ciasta najlepiej trochę podgrzać, aby łatwiej się rozsmarowywał. Teraz na ciastkach rozłóż kajmak i przykryj ostatnią warstwą ciasteczek.

Ciasto z masą kajmakowa wychodzi bardzo dobre, ale też bardzo słodkie, dlatego ja robię prawie niesłodki budyń i wykładam bardzo cienką warstwę kajmaku lub nie rozsmarowuje samego kajmaku, lecz robię specjalny krem. Moja masa do ciasta z kajmakiem składa się tylko z dwóch składników: kajmaku i twarogu. Możesz wykorzystać mielony twaróg (sprawdź na opakowaniu, aby był to sam twaróg, nie masa na sernik z dodatkiem cukru, jajek, mąki itp.) lub zwykły twaróg i zblendować go z dodatkiem kajmaku. Dzięki temu ciasto wyjdzie mniej słodkie, a dodatkowo będzie miało więcej białka. Przepis na ciasto z kajmakiem nie zawiera tej modyfikacji, ponieważ opisałam jak zrobić klasyczną wersję, ale pamiętaj, że zawsze możesz ją zmieniać w zależności od swojego gustu.

Ostatni składnik to bita śmietana. Ubijamy ją z odrobiną cukru lub słodzika i wykładamy na masę kajmakową, przykrytą ciastkami. Żeby obniżyć kaloryczność tej warstwy, możesz zamienić śmietanę na mleko lub wodę ze „Śnieżką”, w ten sposób znacznie obniżysz ilość kalorii w tej warstwie. Gotowe ciastka też możesz zamienić na samodzielnie przygotowane ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, a masą kajmakową na masło orzechowe ze słodzikiem lub warstwę owocową, ale wtedy to już nie byłoby ani szybkie ciasto, ani ciasto z masą kajmakową, dlatego nie ma sensu tak kombinować i lepiej zrobić klasyczne ciasto, ale powstrzymać się z jedzeniem na jednym kawałku.

Alergeny w cieście z kajmakiem

Lista alergenów dla ciasta z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • kajmak
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze ciasta z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z kajmakiem jest bardzo słodkie i kaloryczne. Obniżyć kaloryczność i słodkość ciasta możesz poprzez zmniejszenie ilości masy kajmakowej, zamienienie cukru na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
284.38
355.47
Białko (g)
4.94
6.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
33.98
42.48
Węglowodany przyswajalne (g)
33.41
41.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
0.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
14.20
17.75
Tłuszcze nasycone (g)
10.71
13.39
Tłuszcze nienasycone (g)
3.49
4.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.85
3.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
0.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.49
10.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
34.30
42.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.68
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.09
42.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.29
1.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.40
45.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.66
4.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
393.43
491.78
Potas (mg)
153.73
192.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
129.31
161.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
220.96
276.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.03
17.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
0.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.42
0.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kajmakiem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z kajmakiem

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
500 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
7.50
Za 500 g
Mleko 2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Budyń (proszek)
40 g
1 budyń waniliowy niesłodzony
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Kajmak
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
20 g
1 łyżka do budyniu i 1 do śmietany
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
28.00