Ciasto z kajmakiem
- Herbatniki (500 g)
- Mleko 2% (400 ml)
- Budyń (proszek) - 1 budyń waniliowy niesłodzony (40 g)
- Kajmak (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Cukier puder - 1 łyżka do budyniu i 1 do śmietany (20 g)
Przepis na ciasto z kajmakiem krok po kroku
Zagotuj 300 ml mleka, a w 100 ml zimnego mleka rozmieszaj budyń z łyżką cukru.
Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem i wymieszaj.
Gotuj budyń około 2 minuty, cały czas mieszając.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Na dnie ułóż warstwę herbatników, rozsmaruj na nią kajmak i kolejną warstwę herbatników.
Na herbatnikach wyłóż budyń i przykryj kolejną warstwą herbatników.
Schłodzoną śmietankę ubij z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru.
Na wierzch ciasta wyłóż ubitą śmietanę.
Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby budyń zgęstł, a herbatniki zmiękły.
Na koniec możesz posypać ciasto kakao, startą czekoladą lub płatkami migdałowymi.
Więcej informacji na temat ciasta z kajmakiem
Ciasto z kajmakiem to bardzo szybkie ciasto bez pieczenia, które przygotujesz z kilku składników. Będziesz potrzebować herbatniki lub biszkopty, mleko, budyń, kajmak, śmietankę oraz cukier lub słodzik.
Przygotowując to proste ciasto z masą krówkową, zaczynamy od przygotowania budyniu. Możesz zrobić go samodzielnie z żółtek, mąki, cukru i mleka, lub użyć gotowego budyniu w proszku — ja wykorzystałam gotowy budyń w proszku, ponieważ chcę, żeby było to bardzo szybkie ciasto. Gdy ugotujesz budyń, ułóż na dnie blachy do pieczenia herbatniki lub biszkopty, wylej na nie ciepły budyń i przykryj kolejną warstwą ciastek. Kajmak do ciasta najlepiej trochę podgrzać, aby łatwiej się rozsmarowywał. Teraz na ciastkach rozłóż kajmak i przykryj ostatnią warstwą ciasteczek.
Ciasto z masą kajmakowa wychodzi bardzo dobre, ale też bardzo słodkie, dlatego ja robię prawie niesłodki budyń i wykładam bardzo cienką warstwę kajmaku lub nie rozsmarowuje samego kajmaku, lecz robię specjalny krem. Moja masa do ciasta z kajmakiem składa się tylko z dwóch składników: kajmaku i twarogu. Możesz wykorzystać mielony twaróg (sprawdź na opakowaniu, aby był to sam twaróg, nie masa na sernik z dodatkiem cukru, jajek, mąki itp.) lub zwykły twaróg i zblendować go z dodatkiem kajmaku. Dzięki temu ciasto wyjdzie mniej słodkie, a dodatkowo będzie miało więcej białka. Przepis na ciasto z kajmakiem nie zawiera tej modyfikacji, ponieważ opisałam jak zrobić klasyczną wersję, ale pamiętaj, że zawsze możesz ją zmieniać w zależności od swojego gustu.
Ostatni składnik to bita śmietana. Ubijamy ją z odrobiną cukru lub słodzika i wykładamy na masę kajmakową, przykrytą ciastkami. Żeby obniżyć kaloryczność tej warstwy, możesz zamienić śmietanę na mleko lub wodę ze „Śnieżką”, w ten sposób znacznie obniżysz ilość kalorii w tej warstwie. Gotowe ciastka też możesz zamienić na samodzielnie przygotowane ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, a masą kajmakową na masło orzechowe ze słodzikiem lub warstwę owocową, ale wtedy to już nie byłoby ani szybkie ciasto, ani ciasto z masą kajmakową, dlatego nie ma sensu tak kombinować i lepiej zrobić klasyczne ciasto, ale powstrzymać się z jedzeniem na jednym kawałku.
Alergeny w cieście z kajmakiem
Lista alergenów dla ciasta z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 2%
- kajmak
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta z kajmakiem
Ciasto z kajmakiem jest bardzo słodkie i kaloryczne. Obniżyć kaloryczność i słodkość ciasta możesz poprzez zmniejszenie ilości masy kajmakowej, zamienienie cukru na słodzik.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
-
herbatniki,
mleko,
budyń,
śmietana,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.