Przepis na ciasto z kabaczka krok po kroku
- Kabaczek 500 g
- Mąka pszenna typ 500 450 g 3 szklanki
- Jajko 4 szt.
- Olej rzepakowy 200 ml 3/4 szklanki
- Kakao 16% (proszek) 60 g 4 łyżki
- Cukier 150 g 3/4 szklanki
- Proszek do pieczenia 4 g
Kabaczka obierz, przekrój i wydrąż nasionka.
Zetrzyj go na tarce o małych oczkach.
Przełóż ją na sitko i odczekaj 20 minut.
Po tym czasie odciśnij z niej nadmiar soku.
W dużej misce ubij jajka z cukrem.
Gdy powstanie gęsta masa, dodawaj małymi partiami olej i mieszaj na mniejszych obrotach, do połączenia składników.
Dodaj do masy startą cukinię i wymieszaj całość łyżką.
Następnie przesiej mąkę i kakao, a także dodaj cukier.
Całość wymieszaj, by masa była jednolita.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
Całość piecz przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Często zadawane pytania
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Muffinki czekoladowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Ciastka czekoladowe
-
Muffinki z czekoladą
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasta czekoladowe

(liczba kalorii)
Ciasto z kabaczka - cechy przepisu
Więcej o cieście z kabaczka
Ciasto z kabaczka jest pyszne, a przy tym niezwykle proste w przygotowaniu. To świetna opcja dla osób, które nie przepadają za warzywami, ale chcą jeść ich nieco więcej. W takiej odsłonie kabaczek nie przypomina swojej wytrawnej wersji, jest słodki i bardzo czekoladowy, przez co przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości.
Przepis na ciasto z kabaczka, jest nie tylko niezwykle prosty, ale również pozwala na przemycenie do swojego menu nieco więcej warzyw. Głównym składnikiem tego ciasta jest oczywiście kabaczek. Większość osób zastanawia się często jaka jest różnica między kabaczkiem, a cukinią. To jedno i to samo warzywo, jednak określenie cukinia odnosi się do młodszego warzywa, które jest delikatne, natomiast kabaczek jest bardziej dojrzały przez co charakteryzuje się zdrewniałymi pesteczkami w środku i nieco twardszą skórką. Dlatego do przygotowania tego ciasta można użyć zarówno cukinię, jak i kabaczek. W przypadku cukinii nie trzeba usuwać pestek i skórki. Choć dla wielu osób dodanie warzywa do ciasta może być nieco szalone i obawiają się oni jego smaku, to wypiek jest po prostu bardzo czekoladowy. Nie ma co martwić się, że będzie ono smakowało dziwnie. Jednak ze względu na spory dodatek warzyw jest bardzo mokre i ciężko jest dopiec je aż do suchego patyczka. Nie należy się tym jednak martwić. To ciasto ze względu na spory dodatek warzyw ma mniejszy indeks glikemiczny, a do tego jest też bardzo łatwostrawne. Świetnie sprawdzi się również w diecie osób cierpiących z powodu chorób układu pokarmowego, w tym wypadku lepiej jednak pominąć kakao.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z kabaczka, by było niezwykle proste, a przy tym pełne smaku, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest łatwa i zajmuje tylko kilka minut. Dodatkowo zawiera sporą ilość kabaczka, który jest świetnym źródłem witaminy C, A i antyoksydantów, które ochraniają organizm przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować je w piekarniku, a także ile piec, by było w pełni gotowe i pyszne. To smaczne ciasto będzie dobre również dla dzieci. Ten prosty przepis pozwala przygotować wegetariańskie ciasto w kilka chwil.
Wartości odżywcze ciasta z kabaczka
Energia i białka
(137g)
Węglowodany w cieście z kabaczka
(137g)
Tłuszcze
(137g)
Witaminy w przepisie na ciasto z kabaczka
(137g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto z kabaczka
(137g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z kabaczka
Lista alergenów dla ciasta z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko