Ciasto z jogurtem greckim

Opublikowano: 14.01.2022 r., 9:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jogurtowo-kakaowe na desce
Ciasto z jogurtem greckim
Ciasto z jogurtem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Ciasto jogurtowe przygotować można z dodatkiem owoców. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszne ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 40 min
273 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa (340 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (200 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Daktyle (150 g)
  • Banan - 2 średnie sztuki (250 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa

Przepis na ciasto z jogurtem greckim krok po kroku

Do miski wbij jajka i ubij.

Zblenduj banana i daktyle.

Dodaj do jajek, dodaj także jogurt grecki i wymieszaj.

Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj do połączenia składników.

Na koniec dodaj rodzynki i całość wymieszaj.

Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z jogurtem greckim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z jogurtem greckim

Ciasto z jogurtem greckim to świetny pomysł na pyszne ciasto. Fit ciasto z jogurtem typu greckiego jest bardzo proste do zrobienia i zdrowe. Ciasto bez dodatku cukru spożywać mogą osoby na diecie redukcyjnej oraz chorujące na cukrzycę. Przepis na ciasto z jogurtem greckim jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, rodzynki, daktyle, banan, kakao, jajka, proszek do pieczenia, jogurt grecki.

Jak zrobić ciasto z jogurtem greckim? Do miski wbij jajka i ubij. Zblenduj banana i daktyle. Dodaj do jajek, dodaj także jogurt grecki i wymieszaj. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj rodzynki i całość wymieszaj. Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin takich jak A, C, E oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne ciasto jest dobre do przechowywania przez 3-4 dni. Dietetyczne ciasto świetnie sprawdzi się jako słodki deser. Prosty przepis można przygotować podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Ciasto możesz przygotować także z owocami świeżymi.

Alergeny w cieście z jogurtem greckim

Lista alergenów dla ciasta z jogurtem greckim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze ciasta z jogurtem greckim

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z jogurtem greckim to zawierające małą ilość kalorii fit ciasto. Zawiera ono dużą ilość błonnika pokarmowego. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego spożywać je mogą osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
210.05
273.06
Białko (g)
8.87
11.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
40.64
52.83
Węglowodany przyswajalne (g)
34.35
44.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.29
8.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
3.33
4.32
Tłuszcze nasycone (g)
1.80
2.34
Cholesterol (mg)
73.33
95.33
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
39.43
51.25
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.20
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.08
2.71
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.51
Brak danych dla: daktyle.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.36
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
0.57
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.97
24.66
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.23
19.80
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
38.28
49.76
Potas (mg)
513.37
667.38
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
140.95
183.24
Fosfor (mg)
244.67
318.08
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.10
45.64
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.16
2.81
Cynk (mg)
0.66
0.86
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.30
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jogurtem greckim 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z jogurtem greckim

Koszt składników
42.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
340 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.72
Za 340 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Daktyle
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Banan
250 g
2 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.67
Za 250 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
42.20