Ciasto z jednego jajka

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:43 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jedno jajko-bogate ciasto deserowe
Ciasto z jednego jajka
Czekoladowe ciasto z jednego jajka to idealny pomysł do kawy. To łatwe ciasto jest również bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebujesz kilku składników, które na pewno masz w domu, więc nie czekaj i przygotuj je już dzisiaj!
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
278 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier - szklanka (130 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (120 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (30 g)
  • Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki (8 g)
  • Cynamon - łyżeczka (5 g)
  • Mleko 2% - szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier, kakao
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka

Przepis na ciasto z jednego jajka krok po kroku

Wbij jajko do miski i dodaj cukier. Całość utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę.

Zmniejsz obroty miksera i delikatnym strumieniem wlewaj ole,j nie przerywając ubijania.

W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cynamon, kakao i sodę oczyszczoną.

Suche składniki stopniowo dodawaj do masy jajecznej naprzemiennie z mlekiem, stale ubijając.

Keksówkę natrzyj masłem i oprósz mąką. Do tak przygotowanej formy wlej ciasto.

Piecz przez godzinę, do suchego patyczka, w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z jednego jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z jednego jajka

Czekoladowe ciasto z jednego jajka to idealny pomysł do kawy. To łatwe ciasto jest również bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebujesz kilku składników, które na pewno masz w domu, więc nie czekaj i przygotuj je już dzisiaj!

Aby wykonać ten prosty przepis na ciasto z jednego jajka najpierw wbij je do miski i dodaj cukier. Całość utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i delikatnym strumieniem wlewaj olej, nie przerywając ubijania. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cynamon, kakao i sodę oczyszczoną. Suche składniki stopniowo dodawaj do masy jajecznej, naprzemiennie z mlekiem stale ubijając. Keksówkę natrzyj masłem i oprósz mąką. Do tak przygotowanej formy wlej ciasto. Piecz przez godzinę, do suchego patyczka, w 180 st. C.

Jeśli wiesz już, jak zrobić ciasto z jednego jajka to wykorzystaj ten super pomysł na dzisiejszy deser.

Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych.

Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w kakao, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Ten ciemny proszek to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.

Jeśli wiesz już, jak upiec ciasto z jednego jajka by było smaczne, sycące i zachwyciło Twoich gości, to koniecznie wykonaj ten przepis.

Alergeny w cieście z jednego jajka

Lista alergenów dla ciasta z jednego jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta z jednego jajka

na 100g gotowej potrawy

Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
327.35
278.25
Białko (g)
6.82
5.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
41.12
34.95
Węglowodany przyswajalne (g)
39.52
33.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
16.18
13.76
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
2.13
Tłuszcze nienasycone (g)
13.68
11.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.11
1.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.69
41.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
76.71
65.20
Potas (mg)
149.76
127.30
Wapń (mg)
56.52
48.04
Fosfor (mg)
106.32
90.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.94
28.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.33
1.98
Cynk (mg)
0.78
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jednego jajka 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z jednego jajka

Koszt składników
28.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
130 g
szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Olej rzepakowy
120 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Soda oczyszczona
8 g
1,5 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 8 g
Cynamon
5 g
łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Mleko 2%
250 ml
szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Koszt składników
28.30