Ciasto z jednego jajka
- Jajko (1 szt.)
- Cukier - szklanka (130 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (120 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (30 g)
- Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki (8 g)
- Cynamon - łyżeczka (5 g)
- Mleko 2% - szklanka (250 ml)
Przepis na ciasto z jednego jajka krok po kroku
Wbij jajko do miski i dodaj cukier. Całość utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę.
Zmniejsz obroty miksera i delikatnym strumieniem wlewaj ole,j nie przerywając ubijania.
W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cynamon, kakao i sodę oczyszczoną.
Suche składniki stopniowo dodawaj do masy jajecznej naprzemiennie z mlekiem, stale ubijając.
Keksówkę natrzyj masłem i oprósz mąką. Do tak przygotowanej formy wlej ciasto.
Piecz przez godzinę, do suchego patyczka, w 180 st. C.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat ciasta z jednego jajka
Czekoladowe ciasto z jednego jajka to idealny pomysł do kawy. To łatwe ciasto jest również bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebujesz kilku składników, które na pewno masz w domu, więc nie czekaj i przygotuj je już dzisiaj!
Aby wykonać ten prosty przepis na ciasto z jednego jajka najpierw wbij je do miski i dodaj cukier. Całość utrzyj mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejsz obroty miksera i delikatnym strumieniem wlewaj olej, nie przerywając ubijania. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cynamon, kakao i sodę oczyszczoną. Suche składniki stopniowo dodawaj do masy jajecznej, naprzemiennie z mlekiem stale ubijając. Keksówkę natrzyj masłem i oprósz mąką. Do tak przygotowanej formy wlej ciasto. Piecz przez godzinę, do suchego patyczka, w 180 st. C.
Jeśli wiesz już, jak zrobić ciasto z jednego jajka to wykorzystaj ten super pomysł na dzisiejszy deser.
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych.
Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w kakao, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Ten ciemny proszek to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.
Jeśli wiesz już, jak upiec ciasto z jednego jajka by było smaczne, sycące i zachwyciło Twoich gości, to koniecznie wykonaj ten przepis.
Alergeny w cieście z jednego jajka
Lista alergenów dla ciasta z jednego jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta z jednego jajka
Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.