Ciasto z jagodami mrożonymi

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z jagodami mrożonymi podane na szarym tle.
Ciasto z jagodami mrożonymi
Ciasto z jagodami mrożonymi jest świetną opcją na wypiek nie tylko smaczny, ale również bardzo tani. Świetnie sprawdzi się on poza sezonem, kiedy owoce nie są dostępne.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
275 kcal
Kcal w porcji
91 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jagody mrożone (350 g)
  • Cukier puder (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na ciasto z jagodami mrożonymi krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie 2/3 ciasta. Resztę odłóż do lodówki.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Jagody zmieszaj z cukrem pudrem i ułóż je na podpieczonym cieście.

Wierzch ciasta udekoruj pozostałym ciastem.

Ciasto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z jagodami mrożonymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z jagodami mrożonymi

Ciasto z jagodami mrożonymi jest świetną opcją na wypiek nie tylko smaczny, ale również bardzo tani. Świetnie sprawdzi się on poza sezonem, kiedy owoce nie są dostępne. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Ma wspaniałą konsystencję, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Przepis na ciasto z jagodami mrożonymi to idealny wybór dla wszystkich, którzy kochają domowe desery. Ciasto jest wypełnione jagodami. Aby go przygotować wystarczy tylko odrobina wolnego czasu w ciągu dnia. Zrobienie tego ciasta można podzielić na dwa kroki. Pierwszym z nich jest stworzenie kruchego ciasta. Najlepiej, by było tworzone na świeżo, dzięki temu efekt będzie naprawdę fantastyczny. Kolejną warstwę stanowią owoce. Ciasto tak przygotowane jest niezwykle słodkie i bardzo smaczne. Wspaniale sprawdza się na co dzień. Całość jest nieskomplikowana i niezbyt pracochłonna, dlatego poradzą sobie z tym ciastem nawet początkujący kucharze i cukiernicy. Choć ciasto jest bardzo proste, to jest niezwykle pyszne. Jego prostota jest zdecydowanie atutem. Dzięki małej ilości składników główne skrzypce grają miękkie ciasto i słodkie jagody, które połączone razem tworzą wspaniałą całość. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Do zrobienia kruchego spodu przyda się mąka pszenna, można zastąpić ją również owsianą, która równie dobrze sprawdzi się w takim słodkim wypieku. Warto wybierać jak najniższy typ, by ciasto dobrze się połączyło. Najlepiej sprawdzi się 450 i 500.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z jagodami mrożonymi, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Można go przygotować w kilka chwil, a do niego stworzenia nie potrzeba specjalnych sprzętów. Ten prosty placek na pewno posmakuje każdemu, kto tylko go spróbuje. To dobre rozwiązanie na wszelkiego rodzaju rodzinne spotkania. Jest tak pyszne, że znika z talerzy w kilka chwil. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto zaczyna swoją przygodę z wypiekami. Ten sprawdzony przepis na ciasto z kruszonką oczaruje każdego, kto tylko go spróbuje.

Alergeny w cieście z jagodami mrożonymi

Lista alergenów dla ciasta z jagodami mrożonymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta z jagodami mrożonymi

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dość sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(91g)
Energia (kcal)
303.15
275.87
Białko (g)
4.99
4.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(91g)
Węglowodany (g)
40.77
37.10
Węglowodany przyswajalne (g)
39.73
36.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(91g)
Tłuszcz (g)
14.13
12.86
Tłuszcze nasycone (g)
9.65
8.78
Tłuszcze nienasycone (g)
4.48
4.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(91g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Tiamina (mg)
0.32
0.30
Ryboflawina (mg)
0.17
0.15
Niacyna (mg)
2.36
2.15
Foliany (µg (mcg))
51.26
46.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(91g)
Sód (mg)
3.70
3.37
Potas (mg)
110.74
100.78
Wapń (mg)
32.32
29.41
Fosfor (mg)
78.91
71.81
Magnez (mg)
14.15
12.88
Żelazo (mg)
1.94
1.76
Cynk (mg)
0.39
0.36
Miedź (mg)
0.08
0.07
Mangan (mg)
0.31
0.28
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jagodami mrożonymi 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z jagodami mrożonymi

Koszt składników
35.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jagody mrożone
350 g
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 350 g
Cukier puder
10 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
35.10