Przepis na ciasto z jagodami i mascarpone krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g
- Masło 150 g
- Cukier 100 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Mascarpone 500 g
- Jagody 350 g
- Cukier puder 50 g
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Krem wyłóż na podpieczony spód ciasta.
Jagody opłucz i ułóż na cieście.
Cisto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Często zadawane pytania
-
Beza pavlova
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Tort oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tarta z mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto z mascarpone

(liczba kalorii)
Ciasto z jagodami i mascarpone - cechy przepisu
Więcej o cieście z jagodami i mascarpone
Ciasto z jagodami i mascarpone to przepis dla miłośników ciekawych serników. Placek jest niezwykle prosty, a bardzo słodki. Wspaniale sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Jego stworzenie zabiera tylko kilka minut. Kwaśne jagody fantastycznie komponują się z delikatną, słodką serową masą.
Przepis na ciasto z jagodami i mascarpone to wypiek idealny dla wszystkich, którzy szukają ciekawego ciasta na niedzielne popołudnia. To z jagodami i serkiem jest łatwe, a przy tym naprawdę smaczne. Dodatkowo jego podstawę stanowi tylko kilka składników. Głównym są oczywiście jagody. To owoce, które najłatwiej jest dostać latem, kiedy panuje na nie sezon, jednak w tym wypieku sprawdzą się równie dobrze te mrożone. Jagody zawierają naprawdę sporo cennych właściwości, dlatego tak ważne jest, by stanowiły stały element diety. W tym przypadku ciasto jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na ich wykorzystanie. Jagody to jedno z najlepszych źródeł antocyjanów, czyli ciemnych barwników, którym zawdzięczają swój piękny czarny kolor. Antocyjany należą do antyoksydantów, czyli substancji, które chronią ciało przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejszają one również prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Ze względu na dużą zawartość błonnika wspierają również działanie układu trawiennego. Jagody są wspaniałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. To świetne owoce dla osób na diecie, dostarczają mało cukru i są niskokaloryczne. W tym cieście jagody łączą się z serkiem mascarpone, przez co całość ma dużo niższy indeks glikemiczny niż zwyczajowe ciasta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z jagodami i mascarpone, by było pyszne, proste, a przy okazji naprawdę nieskomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących cukierników, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, gdyż zawsze się udaje. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, ze względu na ciekawy smak i wyjątkowy wygląd.
Wartości odżywcze ciasta z jagodami i mascarpone
Energia i białka
(145g)
Węglowodany w cieście z jagodami i mascarpone
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy w przepisie na ciasto z jagodami i mascarpone
(145g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto z jagodami i mascarpone
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z jagodami i mascarpone
Lista alergenów dla ciasta z jagodami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone