Ciasto z jagodami i mascarpone

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jagodowe ciasto z mascarpone
Ciasto z jagodami i mascarpone
Ciasto z jagodami i mascarpone to przepis dla miłośników ciekawych serników. Placek jest niezwykle prosty, a bardzo słodki. Wspaniale sprawdzi się na wyjątkowe okazje.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
493 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Jagody (350 g)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na ciasto z jagodami i mascarpone krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Krem wyłóż na podpieczony spód ciasta.

Jagody opłucz i ułóż na cieście.

Cisto, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z jagodami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta z jagodami i mascarpone

Ciasto z jagodami i mascarpone to przepis dla miłośników ciekawych serników. Placek jest niezwykle prosty, a bardzo słodki. Wspaniale sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Jego stworzenie zabiera tylko kilka minut. Kwaśne jagody fantastycznie komponują się z delikatną, słodką serową masą.

Przepis na ciasto z jagodami i mascarpone to wypiek idealny dla wszystkich, którzy szukają ciekawego ciasta na niedzielne popołudnia. To z jagodami i serkiem jest łatwe, a przy tym naprawdę smaczne. Dodatkowo jego podstawę stanowi tylko kilka składników. Głównym są oczywiście jagody. To owoce, które najłatwiej jest dostać latem, kiedy panuje na nie sezon, jednak w tym wypieku sprawdzą się równie dobrze te mrożone. Jagody zawierają naprawdę sporo cennych właściwości, dlatego tak ważne jest, by stanowiły stały element diety. W tym przypadku ciasto jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na ich wykorzystanie. Jagody to jedno z najlepszych źródeł antocyjanów, czyli ciemnych barwników, którym zawdzięczają swój piękny czarny kolor. Antocyjany należą do antyoksydantów, czyli substancji, które chronią ciało przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Zmniejszają one również prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Ze względu na dużą zawartość błonnika wspierają również działanie układu trawiennego. Jagody są wspaniałym źródłem witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. To świetne owoce dla osób na diecie, dostarczają mało cukru i są niskokaloryczne. W tym cieście jagody łączą się z serkiem mascarpone, przez co całość ma dużo niższy indeks glikemiczny niż zwyczajowe ciasta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z jagodami i mascarpone, by było pyszne, proste, a przy okazji naprawdę nieskomplikowane, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących cukierników, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami, gdyż zawsze się udaje. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, ze względu na ciekawy smak i wyjątkowy wygląd.

Alergeny w cieście z jagodami i mascarpone

Lista alergenów dla ciasta z jagodami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta z jagodami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
340.26
493.38
Białko (g)
4.36
6.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
30.07
43.60
Węglowodany przyswajalne (g)
29.49
42.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
22.56
32.72
Tłuszcze nasycone (g)
19.79
28.70
Tłuszcze nienasycone (g)
2.77
4.02
Cholesterol (mg)
62.41
90.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina C (mg)
2.35
3.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
13.73
19.91
Wapń (mg)
65.60
95.12
Żelazo (mg)
1.24
1.80
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jagodami i mascarpone 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z jagodami i mascarpone

Koszt składników
46.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Jagody
350 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 350 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
46.10