Przepis na ciasto z jagodami i galaretką krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sito na masy. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt odstawimy do wystudzenia.

Śmietanę ubijamy na gęsto, dodajemy cukier puder i mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy na zimny biszkopt.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Na śmietanę układamy owoce. Całość zalewamy zimną galaretką.

Ciasto odstawimy do lodówki, aby stężała.

Ciasto z jagodami i galaretką na talerzu
Ciasto z jagodami i galaretką
Koszt przygotowania dania
32.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
388 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
88

Ciasto z jagodami i galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z jagodami i galaretką

Pyszne ciasto z jagodami i galaretką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu lub spotkania ze znajomymi. Ciasto z galaretką i owocami jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodki poczęstunek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz dodać ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z jagodami i galaretką? Przygotowanie go jest proste. Na początku jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito do masy z jajek. Składniki delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Następnie śmietanę ubijamy na gęsto i dodajemy do niej cukier puder. Mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy na zimny biszkopt. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na śmietanę układamy owoce. Ciasto zalewamy zimną galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Przepis na ciasto z jagodami i galaretką nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto to skarbnica witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega-3 i 6. Jet to również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdujące, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem złego cholesterolu.

Delikatne ciasto z owocami i galaretką odpowiednio przygotowane jest najlepsze. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Do jego przygotowania możemy również wykorzystać jagody mrożone. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie deseru, który będzie pyszny w smaku.

Wartości odżywcze ciasta z jagodami i galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
277.79 kcal
388.91 kcal
Białko
4.78 g
6.69 g

Węglowodany w cieście z jagodami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
39.18 g
54.85 g
Węglowodany przyswajalne
38.46 g
53.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
1.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
11.84 g
16.58 g
Tłuszcze nasycone
6.99 g
9.78 g
Tłuszcze nienasycone
0.81 g
1.13 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
47.31 mg
66.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z jagodami i galaretką

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
22.12 mg
30.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jagodami i galaretką 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z jagodami i galaretką

Lista alergenów dla ciasta z jagodami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania ciasta z jagodami i galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Borówka amerykańska
300 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
14.40
Za 300 g
Galaretka
180 g
2 galaretki
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
4.32
Za 180 g
Koszt składników
44.80
Jak oceniasz przepis na ciasto z jagodami i galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób