Ciasto z jagodami i galaretką
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Borówka amerykańska (300 g)
- Galaretka - 2 galaretki (180 g)
Przepis na ciasto z jagodami i galaretką krok po kroku
Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sito na masy. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt odstawimy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na gęsto, dodajemy cukier puder i mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy na zimny biszkopt.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Na śmietanę układamy owoce. Całość zalewamy zimną galaretką.
Ciasto odstawimy do lodówki, aby stężała.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat ciasta z jagodami i galaretką
Pyszne ciasto z jagodami i galaretką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu lub spotkania ze znajomymi. Ciasto z galaretką i owocami jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodki poczęstunek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz dodać ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto z jagodami i galaretką? Przygotowanie go jest proste. Na początku jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito do masy z jajek. Składniki delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Następnie śmietanę ubijamy na gęsto i dodajemy do niej cukier puder. Mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy na zimny biszkopt. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na śmietanę układamy owoce. Ciasto zalewamy zimną galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Przepis na ciasto z jagodami i galaretką nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto to skarbnica witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega-3 i 6. Jet to również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdujące, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem złego cholesterolu.
Delikatne ciasto z owocami i galaretką odpowiednio przygotowane jest najlepsze. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Do jego przygotowania możemy również wykorzystać jagody mrożone. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie deseru, który będzie pyszny w smaku.
Alergeny w cieście z jagodami i galaretką
Lista alergenów dla ciasta z jagodami i galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze ciasta z jagodami i galaretką
Ciasto zawiera składniki, które powodują, że posiada wysoki IG, dlatego powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.