Ciasto z jabłkami i orzechami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (100 g)
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Orzechy włoskie (50 g)
- Jabłko (500 g)
Przepis na ciasto z jabłkami i orzechami krok po kroku
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne oraz pokrój na małe kawałki.
Jajka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę za pomocą miksera. Następnie mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Mieszankę dodajemy do masy z jajek i dalej miksujemy. Pod koniec dodajemy olej i łączymy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodaj orzechy włoskie oraz przygotowane wcześniej jabłka. Wymieszaj składniki za pomocą szpatułki.
Masę przelej do blaszki. Ciasto piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Szarlotka
- Ciasto z jabłkami
- Tarta z jabłkiem
- Szarlotka z kruszonką
- Szarlotka z bezą
- Jabłecznik na kruchym cieście
- Jabłecznik z budyniem
- Ciasto salceson
- Szarlotka z budyniem
- Jabłecznik z bezą
- Szarlotka na kruchym cieście
- Biszkopt z jabłkami
- Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
- Ciasteczka z jabłkami
- Ciasto z jabłkami i budyniem
- Szybka szarlotka
- Szarlotka królewska
- Szarlotka na dużą blachę
- Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta z jabłkami i orzechami
Pyszne ciasto z jabłkami i orzechami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem orzechów i jabłek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciastka możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto z jabłkami i orzechami? Przygotowanie go jest proste. Na początku jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na drobną kostkę. Do miski dodajemy jajka oraz cukier. Składniki za pomocą miksera ubijamy na gładką i puszystą masę. Następnie mąkę pszenną, sodę, cynamon i proszek do pieczenia łączymy i stopniowo dodajemy do miski z jajkami, dalej miksując całość na małych obrotach. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej i dalej mieszamy za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Do gotowej masy dorzucamy orzechy oraz wcześniej przygotowane jabłka. Mieszamy składniki szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na ciasto z jabłkami i orzechami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Ciasto z jabłkami można również przygotować tak, aby było bezpieczne dla diabetyka. Wystarczy zamieniać cukier na słodzik np. erytrytol oraz mąkę pszenną na taką o niskim indeksie glikemicznym.
Ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony łatwy przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście z jabłkami i orzechami
Lista alergenów dla ciasta z jabłkami i orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze ciasta z jabłkami i orzechami
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.