Przepis na ciasto z jabłkami i orzechami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, cynamon, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne oraz pokrój na małe kawałki.

Jajka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę za pomocą miksera. Następnie mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. Mieszankę dodajemy do masy z jajek i dalej miksujemy. Pod koniec dodajemy olej i łączymy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj orzechy włoskie oraz przygotowane wcześniej jabłka. Wymieszaj składniki za pomocą szpatułki.

Masę przelej do blaszki. Ciasto piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Ciasto z jabłkami i orzechami na paterze
Ciasto z jabłkami i orzechami
Koszt przygotowania dania
10.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
239 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
83

Ciasto z jabłkami i orzechami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z jabłkami i orzechami

Pyszne ciasto z jabłkami i orzechami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem orzechów i jabłek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciastka możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z jabłkami i orzechami? Przygotowanie go jest proste. Na początku jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na drobną kostkę. Do miski dodajemy jajka oraz cukier. Składniki za pomocą miksera ubijamy na gładką i puszystą masę. Następnie mąkę pszenną, sodę, cynamon i proszek do pieczenia łączymy i stopniowo dodajemy do miski z jajkami, dalej miksując całość na małych obrotach. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej i dalej mieszamy za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Do gotowej masy dorzucamy orzechy oraz wcześniej przygotowane jabłka. Mieszamy składniki szpatułką. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis na ciasto z jabłkami i orzechami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Ciasto z jabłkami można również przygotować tak, aby było bezpieczne dla diabetyka. Wystarczy zamieniać cukier na słodzik np. erytrytol oraz mąkę pszenną na taką o niskim indeksie glikemicznym.

Ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony łatwy przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta z jabłkami i orzechami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
239.21 kcal
239.21 kcal
Białko
4.80 g
4.80 g
Fenyloalanina
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z jabłkami i orzechami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
31.19 g
31.19 g
Węglowodany przyswajalne
29.54 g
29.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.65 g
1.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
10.65 g
10.65 g
Tłuszcze nasycone
1.70 g
1.70 g
Tłuszcze nienasycone
8.95 g
8.95 g
Cholesterol
68.77 mg
68.77 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z jabłkami i orzechami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
30.88 µg (mcg)
30.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
29.58 µg (mcg)
29.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.53 mg
1.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
53.14 µg (mcg)
53.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
11.01 µg (mcg)
11.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z jabłkami i orzechami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
27.68 mg
27.68 mg
Potas
108.29 mg
108.29 mg
Wapń
20.02 mg
20.02 mg
Fosfor
73.20 mg
73.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.32 mg
14.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.04 mg
2.04 mg
Cynk
0.52 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jabłkami i orzechami 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z jabłkami i orzechami

Lista alergenów dla ciasta z jabłkami i orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta z jabłkami i orzechami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Koszt składników
29.30
Jak oceniasz przepis na ciasto z jabłkami i orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób