Ciasto z jabłkami i budyniem na oleju

Opublikowano: 21.03.2024 r., 19:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z jabłkami i budyniem na oleju podane na talerzyku.
Ciasto z jabłkami i budyniem na oleju
Ciasto z jabłkami i budyniem na oleju to doskonała opcja, jeśli kochasz naprawdę szybkie i proste desery. W kilka chwil upieczesz ciasto, które jest pełne smaku.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
455 kcal
Kcal w porcji
274 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (175 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (150 g)
  • Olej rzepakowy (110 ml)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
  • Budyń (proszek) (180 g)
  • Mleko 2% (1000 ml)
  • Cukier puder (40 g)
  • Jabłko (800 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem na oleju krok po kroku

Żółtka i białka oddziel do osobnych miseczek.

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.

Do masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem. Następnie cienkim strumieniem wlej olej do uzyskania gładkiej konsystencji.

W osobnej misce ubij białka na sztywno.

Białka dodawaj delikatnie do pozostałej masy i wymieszaj delikatnie łyżką.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Obsyp je cynamonem.

Blachę do wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej połowę ciasta. Poukładaj na wierzch pokrojone jabłka.

Odlej 1 szklankę mleka i wymieszaj w niej budynie.

Pozostałe mleko zagotuj. Dodaj do niego rozmieszany w mleku proszek budyniowy i podgrzewaj, aż do zgęstnienia, cały czas mieszając.

Gorący budyń wylej na ciasto i jabłka. Całość przykryj pozostałą masą ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z jabłkami i budyniem na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta z jabłkami i budyniem na oleju

Ciasto z jabłkami i budyniem na oleju to doskonała opcja, jeśli kochasz naprawdę szybkie i proste desery. W kilka chwil upieczesz ciasto, które jest pełne smaku. To idealny pomysł na szybki, lecz pięknie się prezentujący wypiek. Najlepsze jest w tym cieście to, że choć domowe, to zachwyca wspaniałym połączeniem smakowym, jak z najlepszych cukierni.

Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem na oleju to najlepsze rozwiązanie, gdy nie masz zbyt dużo czasu na działanie, a chcesz przygotować naprawdę smaczny wypiek. To proste ciasto ucierane zrobisz w kilka chwil. Nie musisz poświęcać całego dnia w kuchni, by stworzyć naprawdę smaczny wypiek. Sprawdzi się jako ciasto na przyjęcia, spotkania rodzinne, a także jako słodki wypiek do kawy. Przypadnie do gustu każdemu, a najbardziej miłośnikom tradycyjnych deserów. Do tego wypieku najlepiej pasują lekko kwaskowe odmiany jabłek, które wspaniale komponują się z korzenną nutą cynamonu.

Połączenie jabłek i cynamonu, choć bardzo dobrze znane, nigdy się nie nudzi. W tym przepisie tradycja przeplata się z nowoczesnością, dzięki czemu zyskuje odrobiny świeżości. To ciasto sprawdzi się na każdą okazję, a zamiast jabłek można użyć innych owoców, a także połączyć kilka razem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z jabłkami i budyniem na oleju, by było szybkie, tanie i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ciasto z jabłkami, nazywane też szarlotką, prawdopodobnie pochodzi z Francji. W Polsce od wielu lat jest jednym z najpopularniejszych wypieków. Wszystko to dzięki dużej ilości jabłek, których w polskich domach nie brakuje. Do owoców zwykle dodaje się przypraw korzennych, a w szczególności cynamonu, który świetnie komponuje się z kwaśnymi owocami. Szarlotka wspaniale smakuje podana z lodami waniliowymi. Mimo prostoty wykonania, ciasto jest bardzo dobre. To zasługa puszystego ciasta i świetnego połączenia jabłek oraz aromatycznego cynamonu. Placek z jabłkami przepięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Zaświadczy o tym każdy, kto go spróbuje. To ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w ciągu kilku minut.

Alergeny w cieście z jabłkami i budyniem na oleju

Lista alergenów dla ciasta z jabłkami i budyniem na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta z jabłkami i budyniem na oleju

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie sprawdzi się na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(274g)
Energia (kcal)
166.11
455.13
Białko (g)
3.27
8.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(274g)
Węglowodany (g)
25.92
71.02
Węglowodany przyswajalne (g)
25.02
68.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
2.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(274g)
Tłuszcz (g)
5.63
15.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
3.53
Tłuszcze nienasycone (g)
4.34
11.90
Cholesterol (mg)
32.61
89.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(274g)
Witamina A (µg (mcg))
43.77
119.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.90
117.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.52
1.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.29
39.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.35
22.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(274g)
Sód (mg)
68.11
186.61
Potas (mg)
168.22
460.92
Wapń (mg)
70.76
193.89
Fosfor (mg)
92.19
252.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.48
28.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.52
Cynk (mg)
0.35
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jabłkami i budyniem na oleju 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z jabłkami i budyniem na oleju

Koszt składników
36.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
175 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 175 g
Mąka pszenna typ 550
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
110 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.77
Za 110 ml
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Budyń (proszek)
180 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 5
4.50
Za 180 g
Mleko 2%
1000 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Jabłko
800 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
2.22
Za 800 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
70 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Koszt składników
36.10