Ciasto z jabłkami i budyniem na oleju
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (175 g)
- Mąka pszenna typ 550 (150 g)
- Olej rzepakowy (110 ml)
- Proszek do pieczenia (10 g)
- Budyń (proszek) (180 g)
- Mleko 2% (1000 ml)
- Cukier puder (40 g)
- Jabłko (800 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (70 g)
Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem na oleju krok po kroku
Żółtka i białka oddziel do osobnych miseczek.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Do masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem. Następnie cienkim strumieniem wlej olej do uzyskania gładkiej konsystencji.
W osobnej misce ubij białka na sztywno.
Białka dodawaj delikatnie do pozostałej masy i wymieszaj delikatnie łyżką.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Obsyp je cynamonem.
Blachę do wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej połowę ciasta. Poukładaj na wierzch pokrojone jabłka.
Odlej 1 szklankę mleka i wymieszaj w niej budynie.
Pozostałe mleko zagotuj. Dodaj do niego rozmieszany w mleku proszek budyniowy i podgrzewaj, aż do zgęstnienia, cały czas mieszając.
Gorący budyń wylej na ciasto i jabłka. Całość przykryj pozostałą masą ciasta.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta z jabłkami i budyniem na oleju
Ciasto z jabłkami i budyniem na oleju to doskonała opcja, jeśli kochasz naprawdę szybkie i proste desery. W kilka chwil upieczesz ciasto, które jest pełne smaku. To idealny pomysł na szybki, lecz pięknie się prezentujący wypiek. Najlepsze jest w tym cieście to, że choć domowe, to zachwyca wspaniałym połączeniem smakowym, jak z najlepszych cukierni.
Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem na oleju to najlepsze rozwiązanie, gdy nie masz zbyt dużo czasu na działanie, a chcesz przygotować naprawdę smaczny wypiek. To proste ciasto ucierane zrobisz w kilka chwil. Nie musisz poświęcać całego dnia w kuchni, by stworzyć naprawdę smaczny wypiek. Sprawdzi się jako ciasto na przyjęcia, spotkania rodzinne, a także jako słodki wypiek do kawy. Przypadnie do gustu każdemu, a najbardziej miłośnikom tradycyjnych deserów. Do tego wypieku najlepiej pasują lekko kwaskowe odmiany jabłek, które wspaniale komponują się z korzenną nutą cynamonu.
Połączenie jabłek i cynamonu, choć bardzo dobrze znane, nigdy się nie nudzi. W tym przepisie tradycja przeplata się z nowoczesnością, dzięki czemu zyskuje odrobiny świeżości. To ciasto sprawdzi się na każdą okazję, a zamiast jabłek można użyć innych owoców, a także połączyć kilka razem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z jabłkami i budyniem na oleju, by było szybkie, tanie i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ciasto z jabłkami, nazywane też szarlotką, prawdopodobnie pochodzi z Francji. W Polsce od wielu lat jest jednym z najpopularniejszych wypieków. Wszystko to dzięki dużej ilości jabłek, których w polskich domach nie brakuje. Do owoców zwykle dodaje się przypraw korzennych, a w szczególności cynamonu, który świetnie komponuje się z kwaśnymi owocami. Szarlotka wspaniale smakuje podana z lodami waniliowymi. Mimo prostoty wykonania, ciasto jest bardzo dobre. To zasługa puszystego ciasta i świetnego połączenia jabłek oraz aromatycznego cynamonu. Placek z jabłkami przepięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Zaświadczy o tym każdy, kto go spróbuje. To ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w ciągu kilku minut.
Alergeny w cieście z jabłkami i budyniem na oleju
Lista alergenów dla ciasta z jabłkami i budyniem na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta z jabłkami i budyniem na oleju
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie sprawdzi się na co dzień.
Energia i białka
(274g)
Węglowodany
(274g)
Tłuszcze
(274g)
Witaminy
(274g)
Składniki mineralne
(274g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.