Przepis na ciasto z jabłkami i bezą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, malakser

W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę, dodaj jajka, 100 g cukru, śmietanę i mąkę pszenną.

Rozdrobnij do powstania kruszonki i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Dodaj do nich cynamon, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Ciasto kruche rozwałkuj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.

Nakłuj je widelcem i wyłóż na nie jabłka.

W misce umieść białka i ubij na sztywną pianę.

Dodaj 200 g cukru i zmiksuj, aż piana będzie błyszcząca.

Wyłóż pianę z białek na jabłka.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 55-60 minut.

Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Ciasto z jabłkami i bezą podane na białym talerzyku.
Ciasto z jabłkami i bezą
Koszt przygotowania dania
26.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
629 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
63

Ciasto z jabłkami i bezą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z jabłkami i bezą

Ciasto z jabłkami i bezą to świetny pomysł na pyszne ciasto z owocami. Kruche ciasto z nadzieniem z jabłek i bezą jest bardzo łatwe do zrobienia. Przepis na ciasto z jabłkami i bezą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, śmietana kwaśna, jabłka, cynamon, białka jaj, sok z cytryny, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić ciasto z jabłkami i bezą? W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę, dodaj jajka, cukier i mąkę pszenną. Rozdrobnij do powstania kruszonki i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj do nich cynamon, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ciasto kruche rozwałkuj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Nakłuj je widelcem i wyłóż na nie jabłka. W misce umieść białka i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj, aż piana będzie błyszcząca. Wyłóż pianę z białek na jabłka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55-60 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.

Jabłka to owoce dostępne w sprzedaży cały rok. Są one znane i wykorzystywane na całym świecie. Istnieje około 9 tysięcy odmian tego owocu. Jabłka są często wykorzystywane przez nas w kuchni jako baza ciast i przetworów. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Jabłka tarte z cynamonem podczas pieczenia utworzą delikatny mus jabłkowy. Ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto z jabłkami i cynamonem można podać także z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.

Wartości odżywcze ciasta z jabłkami i bezą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kalorie)
206.26 kcal
629.10 kcal
Białko
3.49 g
10.64 g

Węglowodany w cieście z jabłkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany
28.56 g
87.11 g
Węglowodany przyswajalne
27.34 g
83.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.22 g
3.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz
9.04 g
27.57 g
Tłuszcze nasycone
6.10 g
18.61 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.92 g
8.92 g
Cholesterol
35.70 mg
108.88 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z jabłkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A
77.68 µg (mcg)
236.92 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.37 mg
1.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
74.87 µg (mcg)
228.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.42 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.39 mg
Niacyna
0.94 mg
2.88 mg
Foliany
23.49 µg (mcg)
71.64 µg (mcg)
Beta karoten
28.42 µg (mcg)
86.68 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z jabłkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód
23.38 mg
71.31 mg
Potas
104.86 mg
319.82 mg
Wapń
17.80 mg
54.29 mg
Fosfor
36.39 mg
111.00 mg
Magnez
10.06 mg
30.69 mg
Żelazo
0.87 mg
2.66 mg
Cynk
0.24 mg
0.74 mg
Miedź
0.05 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jabłkami i bezą 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z jabłkami i bezą

Lista alergenów dla ciasta z jabłkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania ciasta z jabłkami i bezą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Jabłko
1500 g
10 średnich sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
42.20
Jak oceniasz przepis na ciasto z jabłkami i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób