Ciasto z jabłkami i bezą
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (350 g)
- Śmietana 12% (150 g)
- Jabłko - 10 średnich sztuk (1500 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Sok z cytryny (50 ml)
- Mąka ziemniaczana - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na ciasto z jabłkami i bezą krok po kroku
W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę, dodaj jajka, 100 g cukru, śmietanę i mąkę pszenną.
Rozdrobnij do powstania kruszonki i zagnieć gładkie ciasto.
Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Dodaj do nich cynamon, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Ciasto kruche rozwałkuj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
Nakłuj je widelcem i wyłóż na nie jabłka.
W misce umieść białka i ubij na sztywną pianę.
Dodaj 200 g cukru i zmiksuj, aż piana będzie błyszcząca.
Wyłóż pianę z białek na jabłka.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 55-60 minut.
Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
- Szarlotka
- Ciasto z jabłkami
- Tarta z jabłkiem
- Szarlotka z kruszonką
- Szarlotka z bezą
- Jabłecznik na kruchym cieście
- Jabłecznik z budyniem
- Ciasto salceson
- Szarlotka z budyniem
- Jabłecznik z bezą
- Szarlotka na kruchym cieście
- Biszkopt z jabłkami
- Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
- Ciasteczka z jabłkami
- Ciasto z jabłkami i budyniem
- Szybka szarlotka
- Szarlotka królewska
- Szarlotka na dużą blachę
- Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta z jabłkami i bezą
Ciasto z jabłkami i bezą to świetny pomysł na pyszne ciasto z owocami. Kruche ciasto z nadzieniem z jabłek i bezą jest bardzo łatwe do zrobienia. Przepis na ciasto z jabłkami i bezą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do przygotowania ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, śmietana kwaśna, jabłka, cynamon, białka jaj, sok z cytryny, mąka ziemniaczana.
Jak zrobić ciasto z jabłkami i bezą? W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę, dodaj jajka, cukier i mąkę pszenną. Rozdrobnij do powstania kruszonki i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj do nich cynamon, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ciasto kruche rozwałkuj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Nakłuj je widelcem i wyłóż na nie jabłka. W misce umieść białka i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj, aż piana będzie błyszcząca. Wyłóż pianę z białek na jabłka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 55-60 minut. Ciasto wystudź i pokrój na porcje.
Jabłka to owoce dostępne w sprzedaży cały rok. Są one znane i wykorzystywane na całym świecie. Istnieje około 9 tysięcy odmian tego owocu. Jabłka są często wykorzystywane przez nas w kuchni jako baza ciast i przetworów. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.
Podsumowując pyszne ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Jabłka tarte z cynamonem podczas pieczenia utworzą delikatny mus jabłkowy. Ciasto jest dobre do spożycia bezpośrednio po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto z jabłkami i cynamonem można podać także z dodatkiem lodów lub bitej śmietany.
Alergeny w cieście z jabłkami i bezą
Lista alergenów dla ciasta z jabłkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze ciasta z jabłkami i bezą
Ciasto z jabłkami i bezą to domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto jest źródłem węglowodanów prostych oraz cukru. Nie powinny go spożywać osoby mające problem z gospodarką węglowodanową.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.