Ciasto z jabłkami

Opublikowano: 01.04.2021 r., 19:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jabłkowe na deserowym talerzyku.
Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami to świetny pomysł na domowy i łatwy deser, który wykonasz w kilka chwil. Smakuje każdemu, a dzięki pieczonym jabłkom z cynamonem rozpływa się w ustach.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
341 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (325 g)
  • Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
  • Cukier wanilinowy - pół opakowania (8 g)
  • Jabłko - 3 średnie jabłka (450 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, garnek mały, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko

Przepis na ciasto z jabłkami krok po kroku

Wyciągnij z lodówki jaja i masło i odstaw je na chwilę, tak by osiągnęły temperaturę pokojową.

Jabłka umyj dokładnie i pokrój w dużą kostkę.

Do dużej miski wbij całe jaja, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj mikserem na średnich obrotach na puszystą masę.

W małym rondelku roztop masło, następnie dodaj je do masy jajecznej, ubijaj przez chwilę na najniższych obrotach.

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką.

Masę przelej do blaszki do pieczenia, wyłożonej papierem. Na wierzchu poukładaj kostki jabłek. Możesz powciskać je lekko w ciasto. Jabłka posyp szczyptą cynamonu.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut. Gotowość ciasta możesz sprawdzić za pomocą długiego patyczka, wbitego do ciasta. Jeżeli patyczek jest suchy, możesz wyciągnąć ciasto. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta z jabłkami

Ciasto z jabłkami jest smacznym pomysłem na wspaniały i szybki deser. Sprawdzi się jako ciasto na przyjęcia, spotkania rodzinne, a także jako słodki wypiek do kawy. Przypadnie do gustu każdemu, a najbardziej miłośnikom tradycyjnych deserów. Do tego wypieku najlepiej pasują lekko kwaskowe odmiany jabłek, które wspaniale komponują się z korzenną nutą cynamonu.

Ciasto z jabłkami, nazywane też szarlotką, prawdopodobnie pochodzi z Francji. W Polsce od wielu lat jest jednym z najpopularniejszych wypieków. Wszystko to dzięki dużej ilości jabłek, których w polskich domach nie brakuje. Do owoców zwykle dodaje się przypraw korzennych, a w szczególności cynamonu, który świetnie komponuje się z kwaśnymi owocami. Szarlotka wspaniale smakuje podana z lodami waniliowymi.

Przepis na ciasto z jabłkami jest naprawdę bardzo łatwy, dzięki temu sprawdzi się jako dobry deser dla początkujących. Mimo prostoty wykonania, ciasto jest bardzo dobre. To zasługa puszystego ciasta i świetnego połączenia jabłek oraz aromatycznego cynamonu. Placek z jabłkami przepięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Zaświadczy o tym każdy, kto go spróbuje. To ciasto jest tak pyszne, że znika ze stołu w ciągu kilku minut.

To idealny pomysł na szybki, lecz pięknie się prezentujący wypiek. Najlepsze jest w tym cieście to, że choć domowe, to zachwyca wspaniałym połączeniem smakowym, jak z najlepszych cukierni.

Jeżeli chcesz wiedzieć jak zrobić ciasto z jabłkami, które będzie łatwe, szybkie i pyszne, to jest to idealny przepis dla ciebie. To też fajne ciasto dla tych, którzy cenią sobie dobry smak, a nie lubią pracochłonnych dań

Jest do deser do wykonania na szybko, świetne dla zapracowanych. Jest tak łatwe, że poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz. Dużym plusem jest również to, że składa się tylko z kilku produktów, dzięki czemu jest tanie.

Połączenie jabłek i cynamonu, choć bardzo dobrze znane, nigdy się nie nudzi. W tym przepisie tradycja przeplata się z nowoczesnością, dzięki czemu zyskuje odrobiny świeżości. To ciasto sprawdzi się na każdą okazję, a zamiast jabłek można użyć innych owoców, a także połączyć kilka razem.

Alergeny w cieście z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
262.66
341.46
Białko (g)
5.85
7.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
35.14
45.68
Węglowodany przyswajalne (g)
34.30
44.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
11.37
14.79
Tłuszcze nasycone (g)
7.42
9.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.96
5.14
Cholesterol (mg)
87.03
113.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
106.14
137.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
103.62
134.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.26
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.68
2.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.90
59.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
26.66
34.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
27.18
35.34
Potas (mg)
153.57
199.65
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.46
59.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
112.06
145.68
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.04
16.95
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.77
2.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.51
0.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jabłkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z jabłkami

Koszt składników
19.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
325 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 325 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Cukier wanilinowy
8 g
pół opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Jabłko
450 g
3 średnie jabłka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.25
Za 450 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
19.20