Ciasto z gruszkami na oleju
- Gruszka (1000 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (3 szt.)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na ciasto z gruszkami na oleju krok po kroku
Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj za pomocą miksera.
Następnie, stopniowo wlewaj olej rzepakowy.
Wsyp mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia, całą masę wymieszaj za pomocą rózgi.
Ciasto przelej do blachy.
Gruszki obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Dodaj owoce na wierzch ciasta.
Całość posyp cynamonem i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tarta z gruszkami
-
Galette
-
Ciasto z gruszkami i budyniem
-
Ciasto gruszkowe
-
Ciasto czekoladowe z gruszkami
-
Szybkie ciasto z gruszkami
-
Tarta gruszkowa
-
Kruche ciasto z gruszkami
-
Tarta z gruszkami i budyniem
-
Proste ciasto z gruszkami i cynamonem
-
Muffinki z gruszkami
-
Muffiny z gruszkami
-
Sernik z gruszkami
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Szarlotka z gruszkami
-
Ciasto z gruszkami
Więcej informacji na temat ciasta z gruszkami na oleju
Nie ma nic lepszego niż domowe, wilgotne ciasto z gruszkami na oleju przygotowane w Twoim domu. Dzisiaj przedstawię ci szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z owocami, które, idealnie smakuj o każdej porze roku. Do jego przygotowania możesz skorzystać z dowolnych owoców. Zawsze polecam owoce sezonowe, idealnie sprawdzą się jabłka, gruszki, a nawet śliwki czy rabarbar.
Puszyste i wilgotne ciasto z gruszkami wyjdzie każdemu, przepis jest banalnie prosty, a podstawowe składniki na pewno masz w lodówce, wystarczy, że zaopatrzysz się w gruszki.
Będzie to idealny pomysł na słodki deser lub weekendowe drugie śniadanie.
Zatem, jak zrobić ciasto z gruszkami na oleju?
W pierwszej kolejności wbij jajka do miski i wsyp cukier, a następnie miksuj na niewielkich obrotach. W międzyczasie wlewaj stopniowo olej i zmniejsz obroty.
Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do masy ciasta, dodatkowo wsyp proszek do pieczenia.
Delikatnie połącz wszystkie składniki za pomocą szpatułki lub rózgi.
Tak przygotowaną bazę ciasta wlej na blaszkę, najlepiej, jeśli będzie ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia.
Gruszki obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pokrojone owoce wymieszaj cynamonem i wyłóż na ciasto. Upiecz całość w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach. Sam widzisz, jaki to prosty przepis na dobre ciasto, które sprawdzi się nie tylko na słodką przekąskę w ciągu dnia, ale też na deser dla całej Twojej rodziny.
W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten. Jeśli zmagasz się z celiakią lub innymi chorobami dietozależnymi, gdzie zabronione jest spożycie glutenu, możesz wykonać przepis w bezglutenowy sposób. Wybierając mąkę w wersji bezglutenowej lub taką, która naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie czyli np. ryżowa, kukurydziana lub gryczana.
Skoro już znasz mój przepis na ciasto z gruszkami na oleju, śmiało wykorzystaj go i przygotuj wilgotne i puszyste ciasto ze świeżymi owocami, które pokocha zapewne każdy członek Twojej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w cieście z gruszkami na oleju
Lista alergenów dla ciasta z gruszkami na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z gruszkami na oleju
Zamiast oleju możesz skorzystać z masła, pamiętaj, aby przed dodaniem go do ciasta rozpuścić w rondelku.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.