Ciasto z gruszkami i mascarpone
- Gruszka (500 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/4 szklanki (60 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na ciasto z gruszkami i mascarpone krok po kroku
Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj za pomocą miksera na gładką pianę.
Stopniowo wlewaj olej i zmniejsz obroty.
Następnie dodaj serek mascarpone, miksuj do połączenia się składników.
Dodaj mąkę ziemniaczaną wcześniej przesianą przez sitko, wsyp proszek do pieczenia.
Połowę gruszek obierz ze skóry i pokrój w kostkę, dodaj do ciasta i wymieszaj.
Przelej ciasto do foremki.
Pozostałą część owoców pokrój w w plasterki i ułóż na górze ciasta.
Upiecz placek w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat ciasta z gruszkami i mascarpone
Gruszki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie wiosennym, gdy są słodkie i soczyste.
Dlatego dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z gruszkami i mascarpone.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka pszenna, gruszki, cukier, odrobina oleju rzepakowego, serek mascarpone.
Z ich wykorzystaniem dosłownie w kilka minut powstanie pyszne ciasto z gruszkami i mascarpone. Placek będzie miał formę puszystego ciasta, śmiało możesz je również przygotować na kruchym spodzie.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Ostatnim głównym składnikiem oprócz owoców jest serek mascarpone.
Serek mascarpone, który użyłam, to wersja tradycyjna, która jest wysokooenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Dokładnie jak zrobić ciasto z gruszkami i mascarpone opisuje nieco niżej.
Ciasto z serkiem mascarpone należy upiec w piekarniku, po około 40 minutach pyszny deser gotowy.
Alergeny w cieście z gruszkami i mascarpone
Lista alergenów dla ciasta z gruszkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
Wartości odżywcze ciasta z gruszkami i mascarpone
Serek mascarpone w tradycyjnej wersji możesz zastąpić wersją light.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.