Ciasto z gruszkami i mascarpone

Opublikowano: 22.03.2022 r., 0:28 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gruszkowe ciasto z mascarpone
Ciasto z gruszkami i mascarpone
Nie masz pomysłu na pyszne ciasto pełne owoców? Koniecznie poznaj mój przepis na ciasto z gruszkami i mascarpone.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
257 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Gruszka (500 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/4 szklanki (60 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia

Przepis na ciasto z gruszkami i mascarpone krok po kroku

Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj za pomocą miksera na gładką pianę.

Stopniowo wlewaj olej i zmniejsz obroty.

Następnie dodaj serek mascarpone, miksuj do połączenia się składników.

Dodaj mąkę ziemniaczaną wcześniej przesianą przez sitko, wsyp proszek do pieczenia.

Połowę gruszek obierz ze skóry i pokrój w kostkę, dodaj do ciasta i wymieszaj.

Przelej ciasto do foremki.

Pozostałą część owoców pokrój w w plasterki i ułóż na górze ciasta.

Upiecz placek w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z gruszkami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta z gruszkami i mascarpone

Gruszki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców, aż grzech ich nie wykorzystać, szczególnie teraz w okresie wiosennym, gdy są słodkie i soczyste.

Dlatego dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z gruszkami i mascarpone.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka pszenna, gruszki, cukier, odrobina oleju rzepakowego, serek mascarpone.

Z ich wykorzystaniem dosłownie w kilka minut powstanie pyszne ciasto z gruszkami i mascarpone. Placek będzie miał formę puszystego ciasta, śmiało możesz je również przygotować na kruchym spodzie.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Ostatnim głównym składnikiem oprócz owoców jest serek mascarpone.

Serek mascarpone, który użyłam, to wersja tradycyjna, która jest wysokooenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Dokładnie jak zrobić ciasto z gruszkami i mascarpone opisuje nieco niżej.

Ciasto z serkiem mascarpone należy upiec w piekarniku, po około 40 minutach pyszny deser gotowy.

Alergeny w cieście z gruszkami i mascarpone

Lista alergenów dla ciasta z gruszkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Wartości odżywcze ciasta z gruszkami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Serek mascarpone w tradycyjnej wersji możesz zastąpić wersją light.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
257.15
257.15
Białko (g)
4.43
4.43
Fenyloalanina (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: jajko, mascarpone.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
37.39
37.39
Węglowodany przyswajalne (g)
35.70
35.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.69
1.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.85
9.85
Tłuszcze nasycone (g)
7.25
7.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.60
2.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.73
1.73
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
0.87
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.24
59.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
17.58
17.58
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.10
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.55
1.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.22
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.25
17.25
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.97
1.97
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.96
56.96
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.58
4.58
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
23.79
23.79
Potas (mg)
119.62
119.62
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.00
37.00
Fosfor (mg)
54.08
54.08
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.31
10.31
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.22
2.22
Cynk (mg)
0.36
0.36
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z gruszkami i mascarpone 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z gruszkami i mascarpone

Koszt składników
32.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
500 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
3.33
Za 500 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
1/4 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
32.90