Ciasto z gruszkami i kremem

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser gruszkowy z kremem
Ciasto z gruszkami i kremem
Ciasto z gruszkami i kremem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych wypieków. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje obłędnie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
597 kcal
Kcal w porcji
201 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (130 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Czekolada deserowa (100 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Gruszka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Żelatyna (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto z gruszkami i kremem krok po kroku

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski.

Dodaj cukier puder i zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem.

Krem podziel na 2 równe części.

Gruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do części kremu.

W rondelku roztop czekoladę i dodaj ją do drugiej części kremu.

Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody. Nieco ją ostudź i podziel na 2 części. Zmieszaj z kremami.

Upieczony biszkopt podziel na 2 równe części i przełóż je kremami.

Jak oceniasz przepis na ciasto z gruszkami i kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta z gruszkami i kremem

Ciasto z gruszkami i kremem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych wypieków. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje obłędnie. To wypiek wypełniony po brzegi owocami. Jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Przepis na ciasto z gruszkami i kremem to doskonały wybór dla wszystkich miłośników domowych, łatwych wypieków. To ciasto, choć proste smakuje i wygląda, jak z najlepszych cukierni. Używa się do jego przygotowania tylko kilku składników, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepiku. To świetna opcja na deser do kawy, który zachwyca smakiem i idealną konsystencją. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. W tym cieście króluje gruszka, która jest owocem łatwo dostępnym w Polsce. Choć najlepsze i najbardziej słodkie dostępne są jesienią, to również poza sezonem można stworzyć to wspaniałe ciasto. Warto wtedy szukać owoców jak najbardziej miękkich i dojrzałych, które po upieczeniu staną się bardzo słodkie. Gruszki są nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Dostarczają sporo cennych składników mineralnych, które ciężko jest znaleźć w innych produktach spożywczych, na przykład jod czy bor, które wpływają na prawidłową pracę układu hormonalnego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z gruszkami i kremem, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość nie sprawia żadnego problemu i na pewno skradnie ci serce. To dlatego, że pomimo swojej prostoty pozwala na przygotowanie bardzo efektownego placka, w którym wspaniale łączy się smak słodkich gruszek z korzennymi przyprawami. To ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków na bazie owoców. To ciasto choć słodkie, nie jest mdlące ze względu na brak przesłodzonego kremu. To delikatny placek, który będzie dobrym wyborem nawet dla dzieci. Obok pysznych gruszek wypełnione jest ono kremem mascarpone, który urzeka swoją słodyczą i lekko waniliowym aromatem. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale również łatwe i bardzo szybkie.

Alergeny w cieście z gruszkami i kremem

Lista alergenów dla ciasta z gruszkami i kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z gruszkami i kremem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(201g)
Energia (kcal)
297.28
597.54
Białko (g)
5.35
10.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(201g)
Węglowodany (g)
23.29
46.81
Węglowodany przyswajalne (g)
22.14
44.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
2.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(201g)
Tłuszcz (g)
20.46
41.12
Tłuszcze nasycone (g)
19.05
38.28
Tłuszcze nienasycone (g)
1.41
2.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(201g)
Sód (mg)
37.48
75.34
Wapń (mg)
64.93
130.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.03
2.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z gruszkami i kremem 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z gruszkami i kremem

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Gruszka
200 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Żelatyna
5 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 5 g
Koszt składników
55.00