Ciasto z gruszkami i budyniem
- Masło (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (420 g)
- Cukier - 1 szklanka (220 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (80 g)
- Mleko 2% (750 ml)
- Gruszka - 3 sztuki (500 g)
Przepis na ciasto z gruszkami i budyniem krok po kroku
Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając 750 ml mleka. Odstaw by wystygł.
Umyj gruszki, usuń gniazda nasienne, opcjonalnie obierz i pokrój je w większą kostkę.
Oddziel białka od żółtek.
W misce umieść masło, trochę aromatu cytrynowego oraz cukier. Za pomocą miksera zacznij ucierać dodając stopniowo po jednym żółtku.
Dodawaj stopniowo mąkę oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Odstaw.
Do białek dodaj odrobinę soli. Zacznij ubijać na puszystą pianę.
Do ciasta dodaj ubite białka i za pomocą drewnianej łyżki bardzo delikatnie wymieszaj.
Tortownicę spryskaj olejem w sprayu albo posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia bądź posyp bułką tartą z każdej strony.
Wyłóż połowę ciasta na dno tortownicy starając się, by budyń i owoce nie dotykały ścianek tortownicy. Następnie dodaj budyń i posyp pokrojoną gruszką. Na wierzch wyłóż resztę ciasta, wyrównaj i wstaw go gorącego piekarnika. Piecz ciasto około 60 minut.
Ciasto ostudź i chłodnego placka posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tarta z gruszkami
-
Galette
-
Ciasto gruszkowe
-
Ciasto czekoladowe z gruszkami
-
Szybkie ciasto z gruszkami
-
Tarta gruszkowa
-
Kruche ciasto z gruszkami
-
Tarta z gruszkami i budyniem
-
Proste ciasto z gruszkami i cynamonem
-
Muffinki z gruszkami
-
Muffiny z gruszkami
-
Sernik z gruszkami
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Szarlotka z gruszkami
-
Brownie z gruszkami
-
Ciasto z gruszkami
Więcej informacji na temat ciasta z gruszkami i budyniem
Jeśli lubisz ciasta ucierane to ten przepis jest dla Ciebie. Oto pyszne, puszyste i szybkie ciasto z gruszkami i budyniem. Ten placek będzie smakował nawet dzieciom. Wypiek jest idealnie słodki i ma lekki posmak cytrynowy za sprawą aromatu o tym smaku. Ciasto z gruszkami i budyniem można zabrać na wynos na wycieczkę lub do pracy. Jest to także dobre rozwiązanie, gdy potrzebujesz przepisu na szybkie wypieki. Będzie to pyszne ciasto ucierane, które warto zaserwować na niedzielny deser do kawy lub herbaty.
Ciasto z gruszkami i z budyniem można zrobić nie tylko w formie placka ucieranego. Jak zrobić ciasto z gruszkami i budyniem także w innej odsłonie? Przepis na ciasto z gruszkami i budyniem możesz zrobić w inny sposób niż ucierane. Kruche, krucho-drożdżowe lub drożdżowe ciasto będzie równie dobrym rozwiązaniem. Wystarczy jedynie zamiast ciasta ucieranego zrobić ciasto kruche, krucho-drożdżowe bądź drożdżowe. Reszta kroków jest taka sama. W cieście kruchym i drożdżowym możesz zamiast górnej, płaskiej warstwy zetrzeć kruszonkę. Przepis na ciasto z gruszkami i budyniem powinien zawierać proszek budyniowy posłodzony cukrem. Jeżeli wolisz mniej słodki smak, budyń wybierz niesłodzony.
Każdy uwielbia słodkości. Są dobre dla samopoczucia i od czasu do czasu każdy musi zjeść coś smacznego. Jak zrobić ciasto z gruszkami i budyniem, by było zdrowsze i mniej kaloryczne? Do klasycznego przepisu na ciasto z gruszkami i budyniem używa się częściej produktów bardziej kalorycznych oraz mniej wartościowych. Nie ma jednak problemu, by zastosować pewne zmiany, które sprawią, że placek będzie miał mniej kilokalorii. Może też jednocześnie stać się bardziej bogaty w wartości odżywcze. Polecam w tym celu zamiast mąki pszennej o typie 500 dodać typ 1850 – tu już będzie o wiele więcej minerałów i błonnika. Pamiętaj jednak, że mąki o wysokim typie są cięższe, więc pieczenie może trwać nieco dłużej. Budyń kup bez dodatku cukru i dodaj do niego erytrytol. Tak samo zamiast cukru użyj 200 gramów erytrytolu. Nie przesadzaj z jego ilością, ponieważ osoby nieprzyzwyczajone do zamienników cukru mogą odczuć efekt przeczyszczający. Ponadto zbyt duża ilość erytrytolu może dawać w jamie ustnej piekące uczucie. Fajny będzie także ksylitol, który jest również dobrym produktem zastępującym cukier. Placek w wersji bardziej dietetycznej również może być pyszny.
Ciasto najlepiej jest kroić, gdy jest już dobrze ostudzone. Wtedy będzie ono zwarte. Można jednak spróbować pokroić ciasto wcześniej, jeśli szybko chcesz go zjeść. Pamiętaj, by posypać je cukrem pudrem, ale dopiero gdy będzie już chłodne, by cukier się nie rozpuścił.
Alergeny w cieście z gruszkami i budyniem
Lista alergenów dla ciasta z gruszkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta z gruszkami i budyniem
To ciasto ma wysoki indeks glikemiczny. Można go przygotować w zdrowszej wersji stosując zamienniki.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.