Ciasto z galaretkami i mlekiem

Opublikowano: 19.12.2021 r., 15:53 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z galaretkami i mlekiem na talerzu
Ciasto z galaretkami i mlekiem
Ciasto z galaretek i mleka to pomysł na szybki i prosty deser, który jest pyszny w smaku. Jego przygotowanie zajmie nam chwilę, a gwarantuję, że każdemu będzie smakować.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 45 min
202 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Galaretka - 4 różne galaretki (360 g)
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Żelatyna (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, miska, blaszka keksowa

Przepis na ciasto z galaretkami i mlekiem krok po kroku

Galaretki przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, każda w osobnej misce.

Odstaw do wystudzenia.

Stężałą galaretkę pokrój w kostkę.

Mleko zagotuj z dodatkiem cukru i cukru z prawdziwą wanilią.

Dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj.

Pozostaw do wystudzenia.

Pokrojoną galaretkę przełóż do naczynia.

Całość zalej mlekiem.

Wstaw do lodówki i poczekaj, aż deser zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na ciasto z galaretkami i mlekiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z galaretkami i mlekiem

Pyszne ciasto z galaretkami i mlekiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu lub spotkania ze znajomymi. Ciasto z galaretką i mlekiem na słodko jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodki poczęstunek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz dodać ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z galaretkami i mlekiem? Przygotowanie go jest proste. Na początku galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ważne jest, aby każdą wlać do osobnej miski. Odstawiamy je do stężenia. Gotowe kroimy w kostkę. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Galaretki przekładamy do blaszki lub innego naczynia, a całość zalewamy schłodzonym mlekiem. Deser odstawiamy do lodówki, aby stężał.

Przepis na ciasto z galaretkami i mlekiem nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka, które posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.

Delikatne ciasto z galaretkami i mlekiem odpowiednio przygotowane jest najlepsze. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na proste ciasto na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.

Alergeny w cieście z galaretkami i mlekiem

Lista alergenów dla ciasta z galaretkami i mlekiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze ciasta z galaretkami i mlekiem

na 100g gotowej potrawy

Deser zawiera proste składniki i posiada średni IG. Raz na jakiś czas jak najbardziej można włączyć je do diety, prowadząc zdrowy styl życia codziennie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
202.35
202.35
Białko (g)
9.74
9.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
36.12
36.12
Węglowodany przyswajalne (g)
35.95
35.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
1.80
1.80
Tłuszcze nasycone (g)
1.35
1.35
Tłuszcze nienasycone (g)
0.45
0.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.39
0.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.06
Cholesterol (mg)
6.74
6.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
39.28
39.28
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z galaretkami i mlekiem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z galaretkami i mlekiem

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Galaretka
360 g
4 różne galaretki
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 5
8.64
Za 360 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koszt składników
16.50