Ciasto z galaretkami i mlekiem
- Galaretka - 4 różne galaretki (360 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Żelatyna (30 g)
Przepis na ciasto z galaretkami i mlekiem krok po kroku
Galaretki przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, każda w osobnej misce.
Odstaw do wystudzenia.
Stężałą galaretkę pokrój w kostkę.
Mleko zagotuj z dodatkiem cukru i cukru z prawdziwą wanilią.
Dodaj do niego rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj.
Pozostaw do wystudzenia.
Pokrojoną galaretkę przełóż do naczynia.
Całość zalej mlekiem.
Wstaw do lodówki i poczekaj, aż deser zgęstnieje.
Więcej informacji na temat ciasta z galaretkami i mlekiem
Pyszne ciasto z galaretkami i mlekiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu lub spotkania ze znajomymi. Ciasto z galaretką i mlekiem na słodko jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodki poczęstunek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz dodać ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto z galaretkami i mlekiem? Przygotowanie go jest proste. Na początku galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ważne jest, aby każdą wlać do osobnej miski. Odstawiamy je do stężenia. Gotowe kroimy w kostkę. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Następnie dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Galaretki przekładamy do blaszki lub innego naczynia, a całość zalewamy schłodzonym mlekiem. Deser odstawiamy do lodówki, aby stężał.
Przepis na ciasto z galaretkami i mlekiem nie jest skomplikowane, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka, które posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.
Delikatne ciasto z galaretkami i mlekiem odpowiednio przygotowane jest najlepsze. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na proste ciasto na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.
Alergeny w cieście z galaretkami i mlekiem
Lista alergenów dla ciasta z galaretkami i mlekiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze ciasta z galaretkami i mlekiem
Deser zawiera proste składniki i posiada średni IG. Raz na jakiś czas jak najbardziej można włączyć je do diety, prowadząc zdrowy styl życia codziennie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.