Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami
- Fasola czerwona - 1 puszka (240 g)
- Jajko (2 szt.)
- Banan - 1 sztuka (120 g)
- Daktyle suszone (60 g)
- Soda oczyszczona - pół łyżeczki (2 g)
- Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
- Serek ricotta (200 g)
- Twaróg sernikowy - 2 łyżki (60 g)
- Miód - 2 łyżki (50 g)
- Wiśnie (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Erytrytol (50 g)
Przepis na ciasto z fasoli z kremem i wiśniami krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony.
Fasolę dokładnie opłucz na sicie.
Daktyle namocz w wodzie.
Zblenduj na gładką masę banana, fasolę, jajka, daktyle, olej, kakao, pół łyżeczki cynamonu i sodę.
Wlej masę do blaski. Piecz godzinę.
Po upieczeniu ostudź ciasto.
Masę serową zrób jak ciasto będzie zimne. Ricottę wymieszaj z miodem i serem na sernik. Dodaj startą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny i aromat waniliowy. Wyłóż masę na zimne ciasto.
Wiśnie dodaj do garnka razem z erytrytolem. Zacznij gotować. Wiśnie puszczą sok.
Wymieszaj 40 ml zimnej wody ze skrobią w osobnej szklance.
Dodaj wymieszaną skrobię do wiśni i podgotuj chwilę do zgęstnienia. Ostudź.
Ostudzone wiśnie wyłóż na masę serową.
Ciasto ozdób listkami świeżej mięty.
Więcej informacji na temat ciasta z fasoli z kremem i wiśniami
Przepyszne, zdrowe, bezglutenowe fit ciasto z fasoli z pysznym serkiem oraz wiśniami zatopionymi w kisielu. Smaczny i zdrowy deser jest na wyciągnięcie ręki. To przepis odpowiedni dla dzieci, dla osób starszych i dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowie. W tym przepisie nie znajdziesz białego cukru. Nie zawiera także mąki. Z przepisu mogą śmiało korzystać osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Tak samo osoby ograniczające spożycie białego cukru mogą przygotować ten pyszny deser.
Do przepisu należy wykorzystać daktyle suszone. By udało się dobrze zblendować masę muszą być one namoczone. Dopiero daktyle, które zmiękną są dobre do blendowania. Twarde daktyle będą pozostawiały grudki i będą ciężkie do rozdrobnienia. Wystarczy suszone owoce zalać gorącą wodą. Włóż daktyle do szklanki i wlej tyle wody, by je przykryć w całości. Zostaw je tak na około 5 minutach, odlej wodę i będą już gotowe.
Ważne jest, by długo i dokładnie płukać fasolę. Należy ją płukać około 2 minuty. Najlepiej zrobić to na sitku. Dokładne płukanie zapobiega pozostawieniu zbyt fasolowego smaku i zapachu w cieście. Jeśli fasola jest dobrze opłukana jej zapach i smak nie są wyczuwalne.
Krem należy zrobić dopiero gdy ciasto już jest upieczone i zimne. Krem można nałożyć na zimne ciasto. Do kremu można użyć także jako zamiennik mascarpone – jest to bardziej kaloryczny serek, ale równie dobrze sprawdzi się w formie kremu. Również twaróg sernikowy można zastąpić serkiem homogenizowanym.
Jeśli czujesz, że wiśnie są w smaku zbyt kwaśne dodaj więcej słodzidła. Uważaj jednak z ilością erytrytolu. Możesz dodać dodatkowo miodu, najlepiej gdy wiśnie są już zimne. To samo tyczy się ciasta. Jeśli spróbujesz (surowego) ciasta i uznasz, że jest zbyt mało słodkie dodaj miód, erytrytol lub inny ulubiony słodzik. Wiśnie powinny mieć konsystencję taką, która przypomina kisiel. Powinno się dobrze kroić ciasto. Jeżeli jest potrzeba dodaj więcej skrobi. Uważaj jednak, ponieważ zbyt duży dodatek skrobi sprawi, że kisiel z owocami nie wyjdzie. Gdyby wiśnie były zbyt gęste można tez doda wodę. Trzeba to robić z ostrożnością.
Alergeny w cieście z fasoli z kremem i wiśniami
Lista alergenów dla ciasta z fasoli z kremem i wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- twaróg sernikowy
Wartości odżywcze ciasta z fasoli z kremem i wiśniami
Przepis nie zawiera glutenu i białego cukru. Jest zdrowym, dietetycznym ciastem.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Czy ser się nie rozpłynie jak zrobię ciasto w większych rozmiarach?