Ciasto z fasoli i banana
- Fasola konserwowa (480 g)
- Banan - 2 sztuki (240 g)
- Miód (150 g)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Kakao 16% (proszek) (40 g)
- Czekolada mleczna (150 g)
- Mleko 2% - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na ciasto z fasoli i banana krok po kroku
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki oprócz czekolady i mleka zblenduj przez kilka minut do uzyskania gładkiej, bez grudkowej masy.
Wylej masę do keksówki. Wstaw do pieczenia i piecz przez godzinę.
Gotowe ciasto ostudź.
W garnuszku umieść mleko oraz podzieloną na kawałki czekoladę. Grzej tylko do rozpuszczenia masy. Ma być gładka.
Zimne ciasto polej polewą.
Więcej informacji na temat ciasta z fasoli i banana
Najprostszy i najszybszy przepis na ciasto czekoladowe z fasoli i banana. Tylko kilka prostych składników. Banalny, dietetyczny, szybki i bardzo smaczny przepis na ciasto z polewą. Przepis nie zawiera mąki i jest odpowiedni dla osób, które zmagają się z celiakią lub nietolerancją glutenu. Taki wypiek śmiało można zabrać w dłuższą podróż. Ma świetną konsystencją i pyszny smak. Wykonanie zajmie maksymalnie 10 minut, reszta to czas pieczenia. Będzie smakować każdemu. Można się zdziwić jak dobre jest ciasto z fasoli.
Masa na brownie fasolowe musi być gładkie. Jeżeli masa zawiera grudki jest duże prawdopodobieństwo, że będzie się ono z łatwością rozpadać. Blendowanie może zająć nawet kilka minut. Zrób to dobrze i starannie. Miód może być zastąpiony cukrem, syropem klonowym, daktylowym lub z agawy. Dobry sposób na osłodzenie jest też ksylitol, stewia albo erytrytol. Przepis jest ogólnie dosyć słodki. Jeżeli nie lubisz za słodkich ciast dodaj o 50 g mniej miodu. Do masy fajnie jest dodać aromat waniliowy, śmietankowy, cytrynowy, rumowy. Możesz też użyć innego, który lubisz.
Ważne jest, by zrobić polewę dopiero w momencie jak ciasto jest już dobrze ostudzone i zimne. Czekolada rozpuszczona z mlekiem nie powinna być zagotowana. Wystarczy podgrzewać tylko do momentu, aż składniki się połączą i powstanie masa całkowicie gładka. Polewę należy wylewać na zimne ciasto, ponieważ w przeciwnym wypadku polewa by się nie zastygła. Mogłaby spłynąć.
By sprawdzić czy ciasto jest gotowe przygotuj sobie patyczek do szaszłyka. Wbij patyczek na środek ciasta. Na brzegach ciasto mogłoby być już upieczone, ale na środku jeszcze nie. Jeśli po wyjęciu patyczka zostaje na nim mokre ciasto oznacza to jednoznacznie, że nie jest jeszcze upieczone. W momencie, gdy patyczek jest wilgotny, ale nie pozostaje na nim surowe ciasto to wtedy jest ono gotowe. Sprawdzaj na bieżąco stopień upieczenia, by brownie z czerwonej fasoli nie było zbyt spieczone. Ciasto czekoladowe z fasoli powinno być przyjemnie wilgotne. Zbyt długie pieczenie mogłoby spowodować wysuszenie ciasta.
Alergeny w cieście z fasoli i banana
Lista alergenów dla ciasta z fasoli i banana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- Mleko 2%
Wartości odżywcze ciasta z fasoli i banana
Bardzo prosty i zdrowy przepis. Przepis dobry dla każdego, kto dobrze toleruje rośliny strączkowe. Ciasto jest bez glutenu.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.