Ciasto dyniowe
- Dynia (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Kakao 16% (proszek) - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Pomarańcza - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cukier puder (150 g)
- Olej rzepakowy - 12 łyżek stołowych (120 ml)
Przepis na ciasto dyniowe krok po kroku
Dynie pokrój na kawałki, oczyść z pestek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.
Wystudź i wydrąż dynię łyżką.
Miąższ umieść w misce i zblenduj.
Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
Dodaj olej rzepakowy i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj mus z dyni i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
W rondlu umieść masło, cukier puder i rozpuść, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i startą z niej skórkę.
Zdejmij z ognia, dodaj kakao i przyprawę do piernika, wymieszaj do powstania gładkiej masy.
Ciasto wystudź i jego wierzch polej polewą.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Brownie z dyni
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat ciasta dyniowego
Ciasto dyniowe to bardzo dobra propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto dyniowe jest wilgotne i świetnie komponuje się podane z kawą i herbatą podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Przepis na ciasto dyniowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: dynia, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, kakao, masło, pomarańcza, przyprawa do piernika, cukier puder.
Jak zrobić ciasto dyniowe? Dynie pokrój na kawałki, oczyść z pestek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Wystudź i wydrąż dynię łyżką. Miąższ umieść w misce i zblenduj. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj olej rzepakowy i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Dodaj mus z dyni i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. W rondlu umieść masło, cukier puder i rozpuść, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i startą z niej skórkę. Zdejmij z ognia, dodaj kakao i przyprawę do piernika, wymieszaj do powstania gładkiej masy. Ciasto wystudź i jego wierzch polej polewą.
Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Dynia jest warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych.
Podsumowując pyszne domowe ciasto pieczone w piekarniku świetnie sprawdzi się jako deser dla całej rodziny. Prosty przepis na ciasto można wykorzystać jako bazę do tortu. Smaczne ciasto jest szybkie do przygotowania. Jest ono dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Polewę można przygotować także z czekolady gorzkiej lub mlecznej.
Alergeny w cieście dyniowym
Lista alergenów dla ciasta dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta dyniowego
Ciasto dyniowe to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Ciasta i słodycze powinny być jedynie dodatkiem do naszej zdrowej, zbilansowanej diety. Ciasto możesz posłodzić także ksylitolem.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
dynia,
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
kakao,
masło,
pomarańcze,
cukier,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.