Przepis na ciasto z delicjami i budyniem krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
garnek, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka, metalowe sito

Jajka ubijamy z cukrem (200 g) na gładką i puszystą masę.

W osobnej misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się.

Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczony pozostawiamy do wystudzenia.

Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - z dodatkiem cukru (50 g) i mleka. Do gotującego się budyniu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Całość mieszamy.

Galaretkę przygotowujemy również zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostawiamy ją do stężenia.

Budyń przekładamy na biszkopt, natomiast na budyń układamy delicje.

Całość zalewamy stężałą galaretką.

Ciasto pozostawiamy do zastygnięcia.

Ciasto z delicjami i budyniem na talerzu
Ciasto z delicjami i budyniem
Koszt przygotowania dania
26.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
325 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
87

Ciasto z delicjami i budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z delicjami i budyniem

Pyszne ciasto z delicjami i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z kremem budyniowym, ciastkami i galaretką jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto z delicjami i budyniem? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jajka ubijamy z cukrem (200 g) na gładką i puszystą masę. W osobnej misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się. Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony pozostawiamy do wystudzenia. Następnie budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - z dodatkiem cukru (50 g) i mleka. Do gotującego się budyniu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Całość mieszamy. Galaretkę przygotowujemy również zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostawiamy ją do stężenia. Budyń przekładamy na biszkopt, natomiast na budyń układamy delicje. Całość zalewamy stężałą galaretką. Ciasto pozostawiamy do zastygnięcia.

Sprawdzony przepis na ciasto z delicjami i budyniem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Ciasto z masą budyniową i dodatkami odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta z delicjami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
240.88 kcal
325.18 kcal
Białko
4.75 g
6.42 g

Węglowodany w cieście z delicjami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
48.94 g
66.07 g
Węglowodany przyswajalne
38.53 g
52.01 g
Brak danych dla: delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.86 g
1.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
2.96 g
3.99 g
Tłuszcze nasycone
1.65 g
2.22 g
Tłuszcze nienasycone
1.31 g
1.77 g
Tłuszcze jednonasycone
0.56 g
0.76 g
Brak danych dla: cukier, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
0.39 g
Brak danych dla: cukier, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Cholesterol
42.23 mg
57.01 mg
Brak danych dla: delicje wedlowskie.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z delicjami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A
27.02 µg (mcg)
36.48 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Witamina C
0.42 mg
0.57 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Witamina D
0.48 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.24 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Retinol
24.38 µg (mcg)
32.91 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.16 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.18 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Niacyna
0.89 mg
1.20 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Foliany
24.23 µg (mcg)
32.71 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Beta karoten
25.05 µg (mcg)
33.81 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z delicjami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
80.48 mg
108.65 mg
Potas
114.55 mg
154.64 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Wapń
40.35 mg
54.47 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Fosfor
61.68 mg
83.27 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Magnez
8.99 mg
12.13 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Żelazo
0.99 mg
1.34 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Cynk
0.33 mg
0.44 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.05 mg
Brak danych dla: galaretka, delicje wedlowskie.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z delicjami i budyniem 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z delicjami i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z delicjami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Delicje wedlowskie
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie

Cena przygotowania ciasta z delicjami i budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
90 g
9 łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Budyń (proszek)
160 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 160 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Brzoskwinie w syropie
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Galaretka
160 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
3.84
Za 160 g
Delicje wedlowskie
300 g
4.50
Za 147,0 g
Liczba opakowań 3
9.18
Za 300 g
Koszt składników
47.20
Jak oceniasz przepis na ciasto z delicjami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób