Ciasto z delicjami i budyniem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 9 łyżek (90 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (160 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Brzoskwinie w syropie (200 g)
- Galaretka - 2 opakowania (160 g)
- Delicje wedlowskie (300 g)
Przepis na ciasto z delicjami i budyniem krok po kroku
Jajka ubijamy z cukrem (200 g) na gładką i puszystą masę.
W osobnej misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się.
Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczony pozostawiamy do wystudzenia.
Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - z dodatkiem cukru (50 g) i mleka. Do gotującego się budyniu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Całość mieszamy.
Galaretkę przygotowujemy również zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostawiamy ją do stężenia.
Budyń przekładamy na biszkopt, natomiast na budyń układamy delicje.
Całość zalewamy stężałą galaretką.
Ciasto pozostawiamy do zastygnięcia.
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto pszczółka
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
-
Sernik bez sera
-
Ciasto jamajka
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Tort brzoskwiniowy
-
Ciasto biała dama
-
Ciasto z kefirem
-
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
-
Ciasto francuskie z brzoskwinią
-
Sernik z brzoskwiniami i bezą
-
Tort z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami i rosą
-
Ciasta z brzoskwiniami
Więcej informacji na temat ciasta z delicjami i budyniem
Pyszne ciasto z delicjami i budyniem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z kremem budyniowym, ciastkami i galaretką jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza słodka i smaczna przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto z delicjami i budyniem? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jajka ubijamy z cukrem (200 g) na gładką i puszystą masę. W osobnej misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki przesiewamy do miski z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się. Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony pozostawiamy do wystudzenia. Następnie budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - z dodatkiem cukru (50 g) i mleka. Do gotującego się budyniu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Całość mieszamy. Galaretkę przygotowujemy również zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostawiamy ją do stężenia. Budyń przekładamy na biszkopt, natomiast na budyń układamy delicje. Całość zalewamy stężałą galaretką. Ciasto pozostawiamy do zastygnięcia.
Sprawdzony przepis na ciasto z delicjami i budyniem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Ciasto z masą budyniową i dodatkami odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście z delicjami i budyniem
Lista alergenów dla ciasta z delicjami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Delicje wedlowskie
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Delicje wedlowskie
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Delicje wedlowskie
Wartości odżywcze ciasta z delicjami i budyniem
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.