Ciasto z czereśniami i budyniem

Opublikowano: 24.11.2022 r., 10:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z czereśniami i budyniem
Ciasto z czereśniami i budyniem
Domowe, kruche ciasto z czereśniami i budyniem to łatwy przepis, który jest dobry na każdą okazję. Jest pyszne, idealnie kruche i słodkie – świetna propozycja do kawy.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
423 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Cukier (295 g)
  • Masło (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Czereśnie (850 g)
  • Mleko 2% (450 ml)
  • Budyń (proszek) bez cukru, 1 opakowanie (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, drylownica do wiśni

Przepis na ciasto z czereśniami i budyniem krok po kroku

Zimne masło pokrój w kostkę i wymieszaj wraz z jajkami, 250 g cukru, łyżeczką proszku do pieczenia, mąką. Zagnieć na jednolite ciasto.

Ciasto podziel na 2 części. Jedna wielkości 2/3, a druga - 1/3. Większą część umieść w lodówce, mniejszą w zamrażarce.

Umyj owoce i wypestkuj. Pokrój na pół.

Mleko zagotuj (odlej od razu 1/2 szklanki zimnego mleka).

W zimnym mleku rozprowadź proszek budyniowy z 45 g cukru.

Do gotującego się mleka wlej zawartość szklanki i szybko mieszaj trzepaczką.

Ugotowany budyń odstaw i przygotuj blaszkę (włóż papier do pieczenia). Piekarnik nastaw na 185 st. C.

Większą część ciasta wyłóż na spodzie blaszki.

Zrób kilka nakłuć widelcem.

Na ciasto wyłóż owoce i wszystko przykryj budyniem.

Wierzch ciasta posyp startym na dużych oczkach ciastem kruchym. Lekko dociśnij.

Piecz ciasto przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto z czereśniami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z czereśniami i budyniem

Domowe, kruche ciasto z czereśniami i budyniem to łatwy przepis, który jest dobry na każdą okazję. Jest pyszne, idealnie kruche i słodkie – świetna propozycja do kawy. Przepis na ciasto z czereśniami i budyniem to smaczny akcent na deser, który będzie odpowiedni dla każdego. Możesz zrobić je na imprezę imieninową albo po prostu na niedzielne popołudnie. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić ciasto z czereśniami i budyniem – podpowiadam. Zrobienie tego łatwego przepisu jest samą przyjemnością. Korzystaj, jak tylko zaczną się czereśnie.

Ciasto z czereśniami i budyniem jest pysznym, słodkim deserem. Składa się z kruchego ciasta z czereśniowym nadzieniem. Owoce otulone są aksamitnym budyniem, a całość przykryta jest kruszonką. Przepis na ciasto z czereśniami i budyniem jest to łatwy przepis, który zrobisz bez problemu. Upiecz smaczne, domowe ciasto dla całej rodziny.

Jak zrobisz ciasto z czereśniami i budyniem otrzymasz smaczne ciasto doskonałe na słodki deser. Ciasto z czereśniami i budyniem jest pyszne posypane cukrem pudrem. Domowy placek może być podany w towarzystwie lodów i bitej śmietany – poczuj się jak w restauracji.

Jak zrobić ciasto z czereśniami i budyniem? Konieczne jest to, by jajka i masło były zimne, więc wyjmij je z lodówki bezpośrednio przed zrobieniem ciasta. Na początku zrób ciasto kruche z masła, mąki, cukru, jajek i proszku do pieczenia. Wszystko zagnieć, aż całość będzie gładka. Podziel ciasto na dwie części. Większą (2/3) schowaj do lodówki, a mniejszą (1/3) umieść w zamrażarce. W czasie chłodzenia ciasta kruchego zajmij się owocami. Je należy umyć i wypestkować. W przepisie na ciasto z czereśniami i budyniem dobre będą owoce podzielone na pół. Przygotuj także budyń. Dobre będzie użycie dowolnego smaku budyniu. Najlepszy będzie budyń waniliowy lub śmietankowy. Nie ma potrzeby chłodzić budyniu po ugotowaniu. Większy kawałek ciasta rozprowadź na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem, wyłóż owoce i budyń (może być gorący), a na końcu zetrzyj mniejszy kawałek ciasta kruchego na dużych oczkach tarki. Dzięki zamrożeniu ciasta kruchego dobrze się je trze na tarce. Kruszonkę warto lekko docisnąć do ciasta, by nie odpadała po upieczeniu. Pozostało tylko upieczenia ciasta.

*Zanim zaczniesz kroić ciasto, poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Gorące ciasto kruche z czereśniami i budyniem nie kroi się łatwo. Może się rozpadać, ponieważ całość nie jest ze sobą dobrze wiązana. Chłodne ciasto pokroisz bez problemu. Poczekaj też z obsypaniem cukrem pudrem ciasta – na gorącym cukier puder się rozpuści.

Alergeny w cieście z czereśniami i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z czereśniami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta z czereśniami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z budyniem i czereśniami należy do wypieków o wysokiej kaloryczności. Czereśnie są dobrym źródłem m.in. potasu oraz jodu. Spożycie czereśni może obniżać poziom cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
217.11
423.36
Białko (g)
4.13
8.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
33.32
64.98
Węglowodany przyswajalne (g)
32.55
63.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
8.13
15.85
Tłuszcze nasycone (g)
5.49
10.70
Tłuszcze nienasycone (g)
2.64
5.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.26
4.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.32
72.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
82.86
161.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.58
5.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
80.66
157.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.36
Ryboflawina (mg)
0.14
0.27
Niacyna (mg)
1.20
2.34
Foliany (µg (mcg))
29.03
56.60
Beta karoten (µg (mcg))
27.83
54.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
26.18
51.05
Potas (mg)
141.76
276.43
Wapń (mg)
37.02
72.18
Fosfor (mg)
59.90
116.80
Magnez (mg)
13.15
25.64
Żelazo (mg)
1.17
2.28
Cynk (mg)
0.36
0.70
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z czereśniami i budyniem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z czereśniami i budyniem

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
295 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 295 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czereśnie
850 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.50
Za 850 g
Mleko 2%
450 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 450 ml
Budyń (proszek)
40 g
bez cukru, 1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
50.00