Ciasto z czereśniami
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Czereśnie - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (180 g)
Przepis na ciasto z czereśniami krok po kroku
Mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj jogurt i wymieszaj.
Wlej olej i wsyp cukier. Wymieszaj za pomocą rózgi.
Ciasto wlej do foremki.
Czereśnie umyj i usuń pestki, dodaj czereśnie na wierzch ciasta.
Upiecz całość w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat ciasta z czereśniami
Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na pyszne ciasto z czereśniami, które przygotujesz w krótkim czasie.
Nasz szybki placek z czereśniami powstanie z takich składników jak: mąka pszenna, cukier, jajka, jogurt naturalny, olej rzepakowy i czereśnie.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nie szkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do tego ciasta idealnie sprawdzi się budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.
Zatem, jak zrobić ciasto z czereśniami ?
W pierwszej kolejności mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj jogurt i wymieszaj. Wlej olej i wsyp cukier. Wymieszaj za pomocą rózgi. Ciasto wlej do foremki, najlepiej, jeśli będzie ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia.
Czereśnie umyj i usuń pestki, dodaj czereśnie na wierzch ciasta. Upiecz całość w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Nasze szybkie ciasto z czereśniami jest dobre do spożycia i będzie pyszne w smaku.
Skoro już znasz mój prosty przepis na łatwe ciasto z czereśniami, koniecznie go wykorzystaj i sam przekonaj się, jakie jest smaczne w smaku.
Alergeny w cieście z czereśniami
Lista alergenów dla ciasta z czereśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze ciasta z czereśniami
Do ciasta możesz dodać swoje ulubione owoce.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.