Ciasto z czereśniami

Opublikowano: 28.09.2022 r., 23:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszne ciasto z czereśniami
Ciasto z czereśniami
Ciasto z czereśniami to niezwykle szybki i prosty przepis na domowy deser. W podobny sposób przygotujesz ciasto z dowolnymi owocami.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
293 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Czereśnie - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (180 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasto z czereśniami krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj jogurt i wymieszaj.

Wlej olej i wsyp cukier. Wymieszaj za pomocą rózgi.

Ciasto wlej do foremki.

Czereśnie umyj i usuń pestki, dodaj czereśnie na wierzch ciasta.

Upiecz całość w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z czereśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta z czereśniami

Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na pyszne ciasto z czereśniami, które przygotujesz w krótkim czasie.

Nasz szybki placek z czereśniami powstanie z takich składników jak: mąka pszenna, cukier, jajka, jogurt naturalny, olej rzepakowy i czereśnie.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nie szkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do tego ciasta idealnie sprawdzi się budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Zatem, jak zrobić ciasto z czereśniami ?

W pierwszej kolejności mąkę wsyp do miski, wbij jajka, dodaj jogurt i wymieszaj. Wlej olej i wsyp cukier. Wymieszaj za pomocą rózgi. Ciasto wlej do foremki, najlepiej, jeśli będzie ona posmarowana masłem i posypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia.

Czereśnie umyj i usuń pestki, dodaj czereśnie na wierzch ciasta. Upiecz całość w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Nasze szybkie ciasto z czereśniami jest dobre do spożycia i będzie pyszne w smaku.

Skoro już znasz mój prosty przepis na łatwe ciasto z czereśniami, koniecznie go wykorzystaj i sam przekonaj się, jakie jest smaczne w smaku.

Alergeny w cieście z czereśniami

Lista alergenów dla ciasta z czereśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze ciasta z czereśniami

na 100g gotowej potrawy

Do ciasta możesz dodać swoje ulubione owoce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
293.10
293.10
Białko (g)
4.87
4.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
41.12
41.12
Węglowodany przyswajalne (g)
40.11
40.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
1.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.08
12.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.62
1.62
Tłuszcze nienasycone (g)
10.46
10.46
Cholesterol (mg)
36.05
36.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
1.47
1.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.18
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
33.26
33.26
Potas (mg)
94.90
94.90
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.34
39.34
Żelazo (mg)
2.70
2.70
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z czereśniami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z czereśniami

Koszt składników
35.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Czereśnie
250 g
1 szklanka
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 250 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Koszt składników
35.40